ΣΤΗ… ΜΕΣΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σενάρια για Grexit και φοβού τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον γερμανικό Τύπο για Grexit, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ευρωζώνη.

Αρχικά η Spiegel θεωρεί διαχειρίσιμη –βασιζόμενη πηγές της γερμανικής κυβένησης-μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "η γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισαν μια στρατηγική αλλαγή πολιτικής ως προς την Ευρωζώνη και την Ελλάδα θεωρώντας ότι οι πιθανές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα ήταν περιορισμένες και οι κίνδυνοι μετάδοσης μιας ενδεχόμενης κρίσης διαχειρίσιμη".

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι στο Βερολίνο θεωρούν πολύ πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στράιπερ απαντώντας στο δημοσίευμα είπε ότι η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της, και πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πώς η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα.

Και ο Όλι Ρεν για Grexit

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην επιτρόπου Όλι Ρεν που ναι μεν είπε ότι ένα Grexit δεν θα προκαλούσε φόβο συμπλήρωσε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πέτερ Μπόφινγκερ: Ενδεχόμενη  αποχώρηση της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρωζώνη και τη Γερμανία

Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύει την Μέρκελ, προειδοποιεί, μιλώντας στην «Welt am Sonntag», ότι «ενδεχόμενη  αποχώρηση της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρωζώνη και τη Γερμανία». Και τονίζει ότι οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε πολύ ακριβά στη Γερμανία και  θα προκαλούσε πολύ υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Φράτσερ:  Πρέπει να ξεφορτωθούμε την παλιά πολιτική ελίτ και να καταλάβουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, που είναι μόλις 43 ετών, θεωρείται εκ των πλέον σημαντικών οικονομολόγων της Γερμανίας, στο τελευταίο του άρθρο, στην σοσιαλδημοκρατική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», πραγματικά προκάλεσε έντονη συζήτηση.

Μια ματιά στον τίτλο του άρθρου του Φράτσερ δίνει την εξήγηση: «Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να είναι ευκαιρία».

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από έναν πολιτικό σεισμό για να γίνει βιώσιμη χώρα και να εξελιχθεί σε μια λειτουργική δημοκρατία. Για το λόγο αυτό η τρέχουσα πολιτική κρίση θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη. Μια πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από τον  ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο κόστος για την Γερμανια και την Ευρώπη, αλλά επίσης θα οδηγήσει σε μια αναγκαία νέα αρχή για τη χώρα" τονίζει ο γερμανός οικονομολόγος. Και προσθέτει: «Η απόδοση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σοκαριστικά κακή. Για πολλές γενιές η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν αγκιστρωμένη στα προνόμια της εξουσίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν απλώς να εξασφαλίσουν την πολιτική και οικονομική τους δύναμη ,αλλά όχι να εφαρμόσουν  τις απαιτούμενες  μεταρρυθμίσεις  για να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον. Πρέπει να ξεφορτωθούμε την παλιά πολιτική ελίτ και να καταλάβουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Παρά τις φιλότιμες λοιπόν  προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ να βοηθήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ούτε οι Γερμανοί  πιστεύουν πια ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να επιβιώσει! Και το κυριότερο: Θεωρούν ότι πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο της ιστορίας οι πολιτικοί ηγέτες της απερχόμενης κυβέρνησης. Δεν θα έπρεπε να περιμένουν άλλωστε και τίποτα άλλο από τους Γερμανούς όλοι όσοι τους υπηρέτησαν πιστά τα τελευταία χρόνια...

Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν συμφωνεί φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δικαίως, ελάχιστοι  βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την νέα γενιά πολιτικών που χρειάζεται η χώρα. Αλλά ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, που θα οδηγούσε σε ένα νέο ξεκίνημα», γράφει και προσθέτει: «Ο  ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε πράγματι να  αντιστρέψει κάποιες  από  τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά θα κατανοήσει ωστόσο ότι ο αριστερός κυβερνητικός  συνασπισμός ότι η Ελλάδα  θα εξαρτάται από το ευρώ και τη βοήθεια της Ευρώπης.

Ο Φράτσερ υποστηρίζει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ένα πολιτικά ριζοσπαστικό κόμμα , αλλά ο Τσίπρας και το κόμμα του είναι αρκετά έξυπνοι  για να καταλάβουν ότι μια έξοδος ευρώ ή μια ανεξέλεγκτη μείωση του χρέους θα οδηγήσει σε καταστροφή, ειδικά για την Ελλάδα». Βέβαια, ο Φράτσερ παραδέχεται ότι «μια ελληνική έξοδος από το ευρώ ενέχει μεγάλους κινδύνους για την ευρωζώνη, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Τι προτείνει λοιπόν ο  πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου; «Κατ' αρχάς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών για την Ελλάδα». Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμά ότι «ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δημόσιου χρέους  θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε η αποπληρωμή του να συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Πρόκειται δηλαδή για τη λεγόμενη «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του χρέους. Ότι εξασφάλισε, άλλωστε, και η μεταπολεμική Γερμανία το 1953 με τη συμφωνία του Λονδίνου.

Φόπελ: Σοβαρές οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μέτρων

Την ίδια ώρα ο Χένιγκ Φόπελ, συν-πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Αμβούργου, προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλες στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Αν η Ευρώπη στραφεί πολιτικά μακριά από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ,η στρατηγική διάσωσης του ευρώ από την Αγκελα Μέρκελ θα ήταν σε μεγάλο κίνδυνο. Θα δημιουργούσε μια εντελώς νέα κατάσταση», λέει ο καθηγητής Χ. Φόπελ.

ΝΥΤ: Μια κουρασμένη Ελλάδα…

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των New York Times με τίτλο "μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της" αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "η επιμονή για το 'σφοδρό βομβαρδισμό' της Ελλάδας δεν την βοηθάει για να προχωρήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για παράδειγμα να αναβάλλουν τις αποπληρωμές των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο".

Μία απάντηση στο “ΣΤΗ… ΜΕΣΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σενάρια για Grexit και φοβού τον ΣΥΡΙΖΑ”

  1. DEN TOYS FOBHTHIKAN OI ELLHNES TO 41 POY HTAN KAI AOPLOI!THA TOYS FOBHTHOYMAI TORA LOIPON???EXO NA TOYS PO LOIPON KATI O FOBOS FILAEI TA ERMEA!!KAI TA ERMEA EINAI H EBROZONH!!!!!!!!!!!!!!AS TOLMISOYN LOIPON!!!!!!!!!TO KOLODAKTILO POY THA FANE THA EINAI MEGALO ALA KAI DIARKIAS!!!!!!!!!!!!!!PIO MEGALO APO TO 41 44 !!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *