ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Z. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ: Η Ευρωζώνη δεν εκβιάζεται

 

Η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου διαβεβαίωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel που έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της Ελλάδας να εξέλθει από το ευρώ.

Ο κ. Γκάμπριελ, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών (SPD),  μέλος του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, στη «Hanobersche Allgemeine Zeitung», είπε μεταξύ άλλων πως η Ευρωζώνη έχει γίνει πιο προσαρμοστική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να υποκύψει σε «εκβιασμούς».

«Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» είπε και υπογράμμισε πως η ζώνη του ευρώ έχει σταθεροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

«Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να εκβιαστούμε και γι΄ αυτό αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγείται μετά τις 25 Ιανουαρίου θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε.» δήλωσε με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση αναμένει από την κυβέρνηση στην Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όμως δηλώσεις του ίδιου για το συγκεκριμένο ζήτημα επικαλέστηκε και το ΑΜΠΕ.

Ο κ.Στράιτερ δήλωσε σε αυτό ότι  «η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Το δημοσίευμα του Der Spiegel προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Γερμανία με τον Γερμανό οικονομολόγο και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ,  μεταξύ πολλών άλλων, να προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

Πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *