ΟΟΣΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ υγεία τα απόβλητα από προϊόντα που περιέχουν νανοϋλικά

Συντάκτης:
Κατηγορία: Κόσμος, Περιβάλλον
 

Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση νανοϋλικών, που καταλήγουν στα οικιακά απορρίμματα και στα βιομηχανικά απόβλητα και, τελικά, στη φύση, αποτελεί αιτία για να διεξαχθούν οι σχετικές έρευνες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον από την αξιοποίηση και κατανάλωση των υλικών αυτών.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.300 προϊόντα που περιέχουν νανοϋλικά, από ελαστικά αυτοκινήτων και ρακέτες τένις έως μπαταρίες λιθίου-ιόντων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, καλλυντικά, αντηλιακά, αποσμητικά κ.α. Τα διάφορα νανοϋλικά εμφανίζουν σημαντική αύξηση από χρόνο σε χρόνο (πενταπλασιάσθηκαν μεταξύ 2006-2011). Η παγκόσμια αγορά νανοϋλικών είχε αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012. Ο συνολικός κύκλος εργασιών σε προϊόντα που περιέχουν νανοϋλικά, εκτιμάται ότι έφθασε τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι διογκούμενες ποσότητες νανοσωματιδίων -της τάξης του ενός έως 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου)- φθάνουν σε χωματερές και σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, καύσης και ανακύκλωσης, οι οποίες δεν μπορούν να φιλτράρουν τόσο μικρά σωματίδια. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν τελικά στις λίμνες, στις θάλασσες και στα ποτάμια.

Η απορρόφηση των επεξεργασμένων νανοϋλικών από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του δέρματος, της μύτης και του στόματος μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία, με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου κλπ.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Τα νανοϋλικά φέρνουν επανάσταση στα καθημερινά προϊόντα, με οφέλη για την κοινωνία, όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους κινδύνους που μερικά μπορεί να αποτελούν για την υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο διευθυντής περιβάλλοντος του ΟΟΣΑ, Σάιμον "Απτον. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια καλύτερη κατανόηση γι" αυτούς τους κινδύνους, ώστε να αξιολογήσουμε κατά πόσα τα υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να προσαρμοσθούν για τα νανοσωματίδια», πρόσθεσε. Ο ΟΟΣΑ ωστόσο επισημαίνει ότι, δεν είναι όλα τα νανοϋλικά εν δυνάμει τοξικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.