Η «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΟΠΛΟ κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Συντάκτης:
Κατηγορία: Εκπαίδευση
 

Η σημασία της «διατροφικής εκπαίδευσης» των παιδιών αλλά και της σωματικής δραστηριότητας, είναι μεγάλη τόσο για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας όσο και γενικότερα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Βασίλης Γεροδήμος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα τελευταία χρόνια, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών εξαιτίας της αύξησης των εκπαιδευτικών υποχρεώσεών τους και της υιοθέτησης ενός καθιστικού τρόπου ζωής (τηλεόραση, Η/Υ), παράλληλα με την υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειών για «πρόχειρη» και «γρήγορη» διατροφή, έχουν δημιουργήσει μια γενιά υποκινητικών και παχύσαρκων παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους».

Τον κύριο ρόλο στη «διατροφική εκπαίδευση» των παιδιών, σύμφωνα με τον ίδιο, διαδραματίζουν τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Το μαγειρεμένο φαγητό μεσημέρι και βράδυ, η ποικιλία των τροφών (ψάρι, όσπρια, κ.α.), η ύπαρξη σαλάτας και φρούτων καθημερινά στο τραπέζι είναι σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να τρώει πιο σωστά. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί, μέσω ειδικών εκδηλώσεων, μαθημάτων, εργασιών κ.α. θα πρέπει να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους στην εκπαίδευση των μαθητών. Τέλος, φορείς όπως υπουργεία (παιδείας, υγείας κ.α.), πανεπιστήμια κ.α. θα πρέπει να συμβάλουν οργανώνοντας κεντρικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με θέματα άσκησης και διατροφής» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, βοηθητικές δράσεις θα μπορούσαν να είναι η καθημερινή άσκηση των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου, οργανωμένα προγράμματα αγωγής υγείας και μαθήματα σχετικά με τη διατροφή. 

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/paidi-kai-goneis/diatrofiki-ekpedefsi-oplo-kata-tis-pedikis-pachisarkias/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.