ΚΥΡΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ περιβάλλοντος στην Ελλάδα οι ΔΕΥΑ

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Περιβάλλον
 

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο να ευαισθητοποιεί τους πολίτες ώστε να διαμορφώνουν και να αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας του.

Με την ευκαιρία αυτή, η ‘Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) η οποία εκπροσωπεί 117 Δημοτικές Επιχειρήσεις ‘Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)  της χώρας μας τονίζει ότι η προστασία του υδατικού περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση οργανωμένης και συγκροτημένης πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και τον συντονισμό και την συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία του.

Στην Ελλάδα χα­ρα­κτη­ρι­στικά πα­ρα­δείγ­μα­τα προβλημάτων περιβάλλοντος που συνδέονται με το νερό εί­ναι ο κίν­δυ­νος υ­φαλ­μύ­ρινσης πα­ρά­κτιων υ­δρο­φο­ρέων και η άμε­ση α­πει­λή πη­γών νε­ρού α­πό τα α­πό­βλη­τα (κυ­ρί­ως τα υ­γρά), τα φυ­το­φάρ­μα­κα και γενικά τα βιοκτόνα και τα χημικά λιπάσματα.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και λειτουργούν στις πόλεις της χώρας μας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 35 περίπου χρόνια της λειτουργίας τους  συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα από:

την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις πόλεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους
την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων
την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πάνω από 170 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 4.800.000 κατοίκους, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση του συνόλου της περιφέρειας της χώρας μας. Οι εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών που λειτουργούν οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας είναι εφάμιλλα με αυτά των χωρών της Ε.Ε. Πριν από την ίδρυση των ΔΕΥΑ η κατάσταση στον τομέα ύδρευσης και ιδίως αποχέτευσης ήταν απογοητευτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής των Δ.Ε.Υ.Α. στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παράκτιες αστικές περιοχές. Οι «γαλάζιες σημαίες» που έχουν λάβει πολλές παραλίες της χώρας μας οφείλονται και στα έργα των ΔΕΥΑ.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως εκπρόσωπος των Δ.Ε.Υ.Α. υπενθυμίζει στην Πολιτεία ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι από τους κύριους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η επίλυση των προβλημάτων τους και η ενίσχυση του έργου τους θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και συνακόλουθα στη βελτίωση της προστασίας του υδατικού μας περιβάλλοντος.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.