(topontiki) FT: ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών – Η επιστολή Λυκουρέζου

 

Στις 10 ,11 και 13 Ιανουαρίου θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών -οι οποίοι ήρθαν  στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία- από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου.  Με την υπόθεση  των  8 Τούρκων αξιωματικών ασχολούνται οι Financial Times, οι οποίοι μιλούν για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».  Ωστόσο, ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρή κριτική εντός Ελλάδας αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση τους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου», γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με εκπρόσωπο των στρατιωτικών, εκείνοι αρνούνται την ανάμειξή τους στο πραξικόπημα.

«Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί και το Human Rights Watch η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι «κλείνει τα μάτια» στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για τους συλληφθέντες ή τους κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

Από την ανάλυση των FT δεν λείπει η αναφορά στην ένταση που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κάνοντας μάλιστα αναφορά στις προκλιτικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και για το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο το δημοσίευμα παρουσιάζει ως μοχλό «πίεσης» της Άγκυρας για την έκδοση των στρατιωτικών από την Ελλάδα.

 «Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση των προσφυγικών ροών και έτσι θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα «σεβαστεί και θα τηρήσει» την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο.

Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Άγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους FT ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Αρης Χατζής».

 

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Επιστολή Αλέξανδρου Λυκουρέζου

 Μετά την επιστολή προς τον Άρειο Πάγο των στρατιωτικών που εκδόθηκαν από την Χούντα, με την οποία ζητούν τη μη έκδοση των 8 Τούρκων Στρατιωτικών, επιστολή απέστειλε σήμερα και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, νομικός και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος αναρωτιέται γιατί τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου θα επιληφθούν του αιτήματος των στρατιωτικών και απευθυνόμενος προς τους δικαστές τονίζει ότι «...η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου:

Τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους. Ακατανόητη, ομολογουμένως, η τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στο βαθμό που εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων.

Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών; Αν μεν το ένα συμβούλιο απορρίψει το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, τότε ως προς τους αντίστοιχους εκζητούμενους το ζήτημα τερματίζεται εκεί, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα έκδοσης των, αφού σύμφωνα με το άρ. 452 παρ. 1 του κώδικα ποινικής δικονομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση του δικαστηρίου. Αν, αντίθετα, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας! Θα μπορέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας; Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές "εκκαθαρίσεις" αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας.

Πηγή: http://www.topontiki.gr

Πείτε τη γνώμη σας!