ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να γίνει… password για τις συσκευές μας (Πηγή: altsantiri)

Συντάκτης:
 

Θα μπορούσε ο τρόπος που βαδίζουμε να γίνει μελλοντικά το password για τις ηλεκτρονικές συσκευές μας όπως τα smartphones, τα smartwatches αλλά και οι συσκευές fitness trackers;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαλτο στη Φιλανδία, με επικεφαλής τον Στέφαν Σιγκ, υποστηρίζουν πως το βάδισμά μας είναι τόσο ιδιαίτερο που πράγματι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο κωδικού αναγνώρισης.

Σύμφωνα με το «New Scientist», οι επιστήμονες ανέλυσαν το περπάτημα των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας αισθητήρες προσαρμοσμένους σε διάφορα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη τεχνική κρυπτογράφησης, δημιούργησαν «αποτυπώματα» που αντιστοιχούν σε κάθε διαφορετικό άνθρωπο, ανάλογα με τον τρόπο που βαδίζει.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Τα αποτυπώματα αυτά μπορούν να «ζευγαρώσουν» δύο φορητές ή φορετές συσκευές. Αν οι δύο συσκευές καταγράψουν ένα «αποτύπωμα» βαδίσματος που είναι όμοιο, τότε πιστοποιούν ότι φοριούνται από τον ίδιο άνθρωπο. Έτσι αυτόματα μπορούν να επιτρέψουν την μεταξύ τους επικοινωνία, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να πληκτρολογήσει κάποιο κωδικό ή να ξεκλειδώσει το «έξυπνο» κινητό του.

Οι ερευνητές ονόμασαν την πρωτοποριακή τεχνική τους BANDANA (Body Area Network Device-to-device Authentication using Natural gAit). Προς το παρόν πάντως, τα «αποτυπώματα» του βαδίσματος δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα δαχτυλικά αποτυπώματα ή η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Ο βαθμός αξιοπιστίας τους είναι περίπου ανάλογος με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή φωνής.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/texnologia/vadisma-mas-tha-borouse-na-gini-password-gia-tis-syskeves-mas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *