ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ δείχνει νεότερους και δεν είναι το χαμόγελο

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Μπορεί να πιστεύουμε γενικότερα ότι το χαμόγελο μάς κάνει να φαινόμαστε νεότεροι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ψυχολόγους του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζβι Γκανέλ, του Εργαστηρίου Οπτικής Αντίληψης πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία μελέτησαν πώς οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την εκτιμώμενη ηλικία κάποιου.

Σαράντα εθελοντές κλήθηκαν να δουν σε υπολογιστή διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με την ηλικία που πίστευαν ότι είχε καθένας με βάση τρεις εκφράσεις: χαμογελαστή, έκπληξης, και ουδέτερη.

Οι συμμετέχοντες «βαθμολόγησαν» τα χαμογελαστά πρόσωπα ως αυτά με την μεγαλύτερη ηλικία, ενώ αυτά με την έκπληξη ως τα πιο νεανικά. Οι ουδέτερες εκφράσεις ήσαν κάπου ανάμεσα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι μετά το τέλος του πειράματος οι εθελοντές θυμούνταν εσφαλμένα πως είχαν θεωρήσει τα χαμογελαστά πρόσωπα ως τα πιο νεανικά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο λόγος που το χαμόγελο μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται μεγαλύτερος; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω των ρυτίδων που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια του. Από την άλλη, ένα έκπληκτο πρόσωπο ωθεί το δέρμα του προσώπου προς τα πίσω, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες.

Τα συμπεράσματα του πειράματος δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychonomic Bulletin and Review».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: http://www.altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *