ΟΙ «ΠΑΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΥΓΙΕΙΣ» ΕΙΝΑΙ ένας μύθος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Η άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να είναι μεταβολικά υγιείς, αποτελεί μύθο σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα του Κολλεγίου Ιατρικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι, αφού ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών, συμπέραναν ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ως μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, χωρίς τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν το υπερβολικό βάρος όπως υψηλή χοληστερίνη και λιπίδια αίματος, αυξημένο σάκχαρο ή διαβήτη, υπέρταση κ.α.

Η νέα μελέτη (που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό) διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό μεταβολισμό, οι «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 7% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή πάθηση, διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Άλλοι όμως επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει τα κατάλληλα γονίδια, τότε είναι όντως δυνατό να είναι και υγιής. Ίσως δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη πάνω στο ζήτημα, που μάλλον θα έχει και συνέχεια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/ygeia/pachis-alla-ygiis-ine-enas-mythos-symfona-nea-erevna/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *