ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ψωμί δεν είναι πάντα πιο υγιεινό από το λευκό

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό από το λευκό, όμως μια νέα μικρή ισραηλινή επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως αυτό δεν ισχύει πάντα. Ο λόγος;

Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, που πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 20 υγιείς εθελοντές διαπίστωσαν ότι η απάντηση στο ερώτημα ποιο είδος ψωμιού είναι καλύτερο για την υγεία εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε λευκό ψωμί και η άλλη μαύρο, επί μία εβδομάδα. Μετά από ένα κενό χρονικό διάστημα 15 ημερών χωρίς καθόλου ψωμί, ακολούθησε μια δεύτερη εβδομάδα στην οποία οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δηλαδή όσοι είχαν φάει λευκό ψωμί, έφαγαν μαύρο και το αντίστροφο.

Πριν, στη διάρκεια και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραφαν την όποια επίπτωση των ψωμιών στον οργανισμό των εθελοντών: επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης, ασβεστίου, σιδήρου, λιπιδίων, ενζύμων νεφρών και ήπατος, δεικτών φλεγμονής και βλαβών σε ιστούς κα. Μελετήθηκε επίσης το μικροβιακό «οικοσύστημα» (μικροβίωμα) των συμμετεχόντων πριν και μετά τη μελέτη.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κλινικές διαφορές, όσον αφορά τις επιπτώσεις του λευκού και του μαύρου ψωμιού πάνω στους διάφορους βιοδείκτες της υγείας. Μια προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε όμως, ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι αντιδρούσαν καλύτερα στο λευκό ψωμί (άρα γι΄ αυτούς αυτό είχε καλύτερες συνέπειες στην υγεία τους), ενώ οι άλλοι μισοί αντιδρούσαν καλύτερα στο μαύρο ψωμί με προζύμι (που γι’ αυτούς ήταν πιο υγιεινό).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/ygeia/yparchi-enas-logos-pou-mavro-psomi-den-ine-panta-pio-ygiino-apo-lefko/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *