Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο (εικόνες) [altsantiri]

Συντάκτης:
Κατηγορία: Οικονομία
 

«Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα Παρασκευή στην τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%, είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο και η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στα οποία περιέλαβε τα εξής:

-Πρώτον. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.
-Δεύτερον. Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
-Τρίτον. Ανοίγει μία ακόμη εταιρία στο επενδυτικό κοινό.

«Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Στόχος μας, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη, ότι η συμφωνία μετόχων διασφαλίζει ισορροπημένα δικαιώματα διοίκησης μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της Συμμετοχών στους σημερινούς (16-6-2017) μετόχους της. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΔΕΗ, που θα λάβουν μετοχές της Συμμετοχών, είναι το Δημόσιο (που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51 % της ΔΕΗ) και το γκρουπ Silchester με 13,8 %.

Δηλαδή, οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα αποκτήσουν κατ΄ αναλογία τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 2,12 ευρώ. Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid που έχει αποκτήσει το 24% των μετοχών της εταιρίας (η τελετή υπογραφής θα γίνει την Τρίτη).

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, επισημαίνοντας ότι σήμερα, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, η συναλλακτική δραστηριότητα απογειώθηκε. Ανέφερε επίσης, ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι η 26η προσθήκη στον δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον οποίο για το επόμενο διάστημα θα μετέχουν και οι δύο εταιρείες. Διευκρίνισε δε, ότι από την προσεχή Δευτέρα οι δύο μετοχές (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) θα διαπραγματεύονται παράλληλα και η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα καθοριστεί από την αγορά.

«Η πτώση που θα βλέπετε τη Δευτέρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της επιχείρησης. Η πραγματική αξιολόγηση προκύπτει όταν αθροίσουμε τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο εταιριών», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Για φυσικό μονοπώλιο με γεωστρατηγικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της διοίκησης θα είναι «να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και τους μετόχους».

Ύστερα από 70 χρόνια αποχωριζόμαστε ένα δημιούργημα της ΔΕΗ, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης​ Παναγιωτάκης. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος, ότι και οι δύο μετοχές θα πάνε πολύ καλά καθώς και ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εργαστεί πολύ πιο αποδοτικά και θα προοδεύσει.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, κήρυξαν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/oikonomia/teleti-ypodochis-tis-admie-symmetochon-sto-chrimatistirio-ikones/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *