ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας

Συντάκτης:
Κατηγορία: Τελευταία νέα
 

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάχθηκε η κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας, με Απόφαση που υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα.

Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 998.000,00 ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου.

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του Ανοικτού Θεάτρου αποτελεί γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και την ψυχαγωγία ποιότητας. Σε ένα θέατρο περίπου 2.000 θέσεων, θα δοθεί η δυνατότητα μετάκλησης σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς πλέον οι παραστάσεις θα είναι ανταποδοτικές.

Δίπλα στο Ανοικτό Θέατρο θα βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης (της Κεντρικής Αγοράς και πλησίον αυτής), ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης του Θεάτρου και περπατώντας.

Το θέμα θα εισαχθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, προς συζήτηση και λήψη απόφασης αποδοχής της ένταξης, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη εκτέλεσης του έργου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το φυσικό αντικείμενο αφορά στην κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου χωρητικότητας 2.000 ατόμων περίπου, στην πόλη της Καλαμάτας και, συγκεκριμένα, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση και στον εξοπλισμό τμήματος της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής του ποταμού Νέδοντα, ώστε να υποδεχθεί επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή και την πολιτιστική ψυχαγωγία.

Η παρέμβαση εκτείνεται σε δύο διακριτές ενότητες: στην περιοχή του θεάτρου και την ευρύτερη περιοχή για ανάπτυξη ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου με σκοπό την ανάπαυση, τον περίπατο και την αναψυχή.

Το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Ανοικτό Θέατρο έχει έκταση 3,5 στρέμματα (ο σημερινός χώρος του Δημοτικού Φυτωρίου) και αποτελεί ένα μικρό τμήμα της συνολικής επιφανείας των 34,4 στρεμμάτων που καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο 1183.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Οι προβλεπόμενες κατασκευές δεν καταστρέφουν την υφιστάμενη βλάστηση, ενώ προβλέπονται νέες δενδροφυτεύσεις. Το έργο αποτελεί ήπια μορφή επέμβασης και τα υλικά που επιλέχθηκαν, δε θίγουν την αισθητική και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά στοιχεία που προστίθενται είναι πλατώματα και διαδρομές διαστρωμένες με κυβόλιθους πάνω σε κατάλληλα συμπιεσμένη υπόβαση, περιοχές με νέα χαμηλή φύτευση, δεντροστοιχίες και φωτοφράχτες για ηχομόνωση καθώς και διαδρομές πρόσβασης. Λιθοδομές χαμηλού ύψους οριοθετούν και διαχωρίζουν τις διαφορετικές στάθμες του χώρου. Αναλυτικότερα, προβλέπονται: Προσθήκη υψηλής βλάστησης με δενδροφυτεύσεις και θάμνους / Σταθεροποίηση των πλατωμάτων και των διαδρομών με συμπύκνωση από αμμοχάλικο λατομείου 3Α / Τελική επίστρωση των πλατωμάτων και των διαδρομών με παλαιωμένο κυβόλιθο 20x20x6 εκ. και με κυβόλιθο 10x10x6 εκ., αντίστοιχα. / Διαμόρφωση ζώνης κίνησης πεζών / Δαπεδόστρωση των διευρυμένων πεζοδρομίων / Μεταλλική περίφραξη του χώρου και λιθοδομή για προστασία των κατασκευών και για έλεγχο της προσβασιμότητας / Φωτισμός με φωτιστικά σώματα κορυφής /Κατασκευές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, θα έχει μεταλλικές κερκίδες (1600-1800 ατόμων) με πλαστικά, μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και μια μικρή κερκίδα (150 ατόμων) από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, κατασκευασμένη πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Προβλέπονται περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον χώρο του υπαίθριου Θεάτρου προβλέπονται οι απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις (ένα μονώροφο κτίριο 350 m2, πίσω από την σκηνή, για αποδυτήρια καλλιτεχνών, κυλικείο, χώρους υγιεινής και χώρο εγκαταστάσεων Η/Μ) και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά την σύντομη περίοδο των παραστάσεων, όσο και κατά τη μεγαλύτερη χρονικά περίοδο χρησιμοποίησής του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθότι:
• Διατηρείται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
• Για δαπεδόστρωση επιλέγονται μη ανακλαστικά υλικά, αφήνοντας επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) που «απορροφούν» τα νερά της βροχής.
• Διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης σκιάζει τους χώρους κυκλοφορίας και ενισχύει το ευχάριστο μικροκλίμα της θέσης.
• Κατασκευάζονται χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα φυτεύονται. Οι κερκίδες κατασκευάζονται από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποφυγή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που καλύπτουν, φυτεύεται με αρωματικά φυτά ή καλύπτεται με βότσαλο, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *