ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΩΦΕΛΕΙ τη μνήμη μας

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Μπορεί πολλοί από εμάς να έχουμε συνδέσει το αλκοόλ με τα κενά μνήμης που ακολουθούν την υπέρμετρη κατανάλωσή του, αλλά μία νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στα οφέλη του στη μνήμη μας

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τουλάχιστον παροδικά, υποστηρίζουν ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν θυμούνται καλύτερα αυτά που έμαθαν.

Η βελτίωση αφορά κυρίως αναμνήσεις που δημιουργούνται πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και όχι στη διάρκειά της, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί μελέτησαν 88 εθελοντές, 31 άνδρες και 57 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 53 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να απομνημονεύσουν κάποιες λέξεις και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Από τη μία ομάδα ζήτησαν να πιει όσο ήθελε (κατά μέσον όρο κατανάλωσαν 4 ποτά) και από την άλλη να μην πιει καθόλου.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Την επόμενη ημέρα, τους ζήτησαν να θυμηθούν τις λέξεις που είχαν μάθει και, με μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν πιει αλκοόλ θυμήθηκαν περισσότερες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι το όφελος δεν συνεπάγεται ότι μπορεί κάποιος να πίνει απεριόριστα όταν θέλει να απομνημονεύσει κάτι, καθώς είναι τεκμηριωμένες οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην μακροπρόθεσμη μνήμη και την ψυχοσωματική υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *