ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ δράσης στον εγκέφαλο σύμφωνα με έρευνα

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Μπορεί τα βιντεοπαιχνίδια γενικά να εξασκούν τον εγκέφαλο, όμως η συχνή ενασχόληση με τα βιντεοπαιγνίδια δράσης τον εξασθενεί, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται συχνά με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μικρότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη και για τον προσανατολισμό στο χώρο.

Όσο μικραίνει ο ιππόκαμπος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εκδηλώσει παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Γρεγκ Γουέστ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Βερονίκ Μπομπό του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, μελέτησαν 100 ανθρώπους, τους οποίους έβαλαν να παίξουν διάφορα βιντεοπαιγνίδια δράσης (Call of Duty, Killzone, Borderlands 2) και άλλα (π.χ. Summer Mario), επί συνολικά 90 ώρες.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Στη συνέχεια, έγινε πλήρης μελέτη του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την τεχνική της νευρο-απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα βιντεοπαιγνίδια δεν έχουν την ίδια επίπτωση στον εγκέφαλο, παρόλο που οι χρήστες παίζουν τις ίδιες ώρες. Τα παιγνίδια δράσης (action games) οδηγούν σε ατροφία του ιπποκάμπου του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα τα παιχνίδια άλλου είδους οδηγούν σε αύξηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στην ίδια περιοχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry».

Πηγή: http://www.altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *