Επιστροφή στην Τουρκία τριών παράτυπων μεταναστών

Συντάκτης:
 

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, σήμερα, 10 Αυγούστου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία δύο παράτυποι μετανάστες .

Ένας επιστράφηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, ήταν από το Ιράν και είχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β’ βαθμό . Ο δεύτερος επιστράφηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, ήταν από την Τουρκία, χωρίς βούληση ασύλου .

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας .

Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, σήμερα, 10 Αυγούστου 2017, επιστράφηκε μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων του Έβρου ένας παράτυπος μετανάστης από το Πακιστάν, του οποίου το αίτημα για χορήγηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε σε α’ βαθμό και παρήλθε η προθεσμία προσφυγής .

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας . Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής . Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου .

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία .

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2016 και από 01-01-2017 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 1494 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία .

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr


Το aftodioikisi πρόσθεσε στα παραπάνω:
Το altsantiri πρόσθεσε στα παραπάνω:
[...] [...] [...]

Πείτε τη γνώμη σας!