Ο Σταθάκης ξεκαθαρίζει: Η Eldorado πρέπει να τηρεί δύο απαράβατους κανόνες

Συντάκτης:
 

Σαφές μήνυμα προς την Eldorado Gold στέλνει εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στο χθεσινό τελεσίγραφο της εταιρείας για πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές .

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες», ξεκαθάρισε αρχικά ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

«Οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται ακριβώς στο στάδιο που ανακοίνωσα χθες, 60% οι Σκουριές και 100% η Ολυμπιάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα από τις 10 Αυγούστου που συναντήθηκα με την εταιρεία άδεια προσωρινής λειτουργίας της Ολυμπιάδας, για έξι μήνες, μέχρι να τελειώσει η διαιτησία .

Συνεπώς το επιχείρημα δεν ισχύει, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες . Να υπενθυμίσω ότι και η πιο απλή ενέργεια της εταιρείας χρειάζεται συνεχή αδειοδότηση… Η νομοθεσία εκ των πραγμάτων είναι πάρα πολύ αυστηρή περιβαλλοντικά και καλώς είναι . Και η ιδέα ότι θα τα κάνουμε χωρίς γραφειοκρατία δεν γίνεται γιατί αλλιώς προβλέπει ο νόμος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης .

Οι δύο κανόνες που έθεσε ο υπουργός

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο δύο απαράβατους κανόνες . Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία διότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές . Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία» συνέχισε, για να προσθέσει:

«Δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργεία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία… Άρα η θέση μας είναι απλή, αυτοί οι δύο είναι οι όροι .

Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το δημόσιο . Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία . Η διαιτησία βγαίνει αυτή την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρεία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί» .

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η προσωρινή άδεια για τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και θα προχωρήσει η διαιτησία για τις Σκουριές . «Η Ολυμπιάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένη, με μία τελευταία υπογραφή που θα είναι στις 15 Σεπτέμβρη . Σε σχέση με τις Σκουριές αναμένουμε τη διαιτησία» .

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/homepage/o-stathakis-xekatharizi-eldorado-prepi-na-tiri-dyo-aparavatous-kanones/


Το altsantiri πρόσθεσε στα παραπάνω:
[...] [...] [...] [...] [...] [...] [...] [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.