ΤΑ 9 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ “θαυματουργού” ελαίου Αργκάν

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Το έλαιο αργκάν (argan oil) παράγεται από τους καρπούς του δέντρου argania spinosa το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στο Μαρόκο. Εκεί κυρίως οι γυναίκες είχαν ανακαλύψει από πολύ παλιά τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Το συγκεκριμένο έλαιο είναι πολύ πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, αλλά και Βιταμίνη Ε. Έχει ενυδατικές, θρεπτικές, αντιρυτιδικές και συσφιγκτικές ιδιότητες.

Το έλαιο αργκάν έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιείται για το δέρμα, τις θεραπείες μαλλιών, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αργκανέλαιου, η βρώσιμη μορφή για τη μαγειρική και το καλλυντικό λάδι.

Τα οφέλη του ελαίου αργκάν, είναι αρκετά:

Προλαμβάνει από καρδιαγγειακή νόσο

Λόγω της αφθονίας των θρεπτικών ουσιών του, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και ως εκ τούτου μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Η υψηλή περιεκτικότητα του αργκανέλαιου σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθά στην αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών και έτσι αποτρέπει την αύξηση καρκινικών κυττάρων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σε θέση να μειώσει τον ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης του καρκίνου του προστάτη.

Βοηθά τα άτομα με διαβήτη

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το έλαιο αργκάν έδειξε ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι συνήθως το πρώτο βήμα για το διαβήτη. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι, βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη, αντιστρέφοντας τις μεταβολικές αλλαγές στα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τοπικά ως αντιφλεγμονώδες

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αντιφλεγμονώδες για τη θεραπεία δερματικών ασθενειών, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ανεμοβλογιά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Σε πρόσφατη μελέτη, το αργκανέλαιο φάνηκε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, που βοηθούν στην τόνωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

 Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην συγκράτηση της υγρασίας στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Επίσης, αποτελείται από 80% απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν το δέρμα να έχει πιο νεανική εμφάνιση.

Βοηθά στην πέψη

Αυξάνει τη συγκέντρωση του ενζύμου πεψίνη στο γαστρικό υγρό του στομάχου κι έτσι γίνονται πιο εύπεπτες οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών

Το λινολεϊκό και ελαϊκό οξύ που βρίσκονται στο αργκάν, βοηθά τα μαλλιά να συγκρατούν την υγρασία και αυξάνει τη λάμψη τους. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για μαλλιά κατεστραμμένα από τη θερμότητα.

Προστατεύει από τον ήλιο

Το αργκανέλαιο περιέχει καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχει επίσης, στερόλες, που μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τις διαδικασίες του μεταβολισμού του δέρματος.

Όταν αγοράζετε αργκανέλαιο, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέξατε είναι πιστοποιημένο βιολογικά. Αυτό διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, καθώς και την εξάλειψη των επιβλαβών τοξινών, όπως παρασιτοκτόνα από το έλαιο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το λάδι αργκάν είναι φρέσκο. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να το μυρίσετε. Δεν θα πρέπει να έχει υπερβολικά γλυκιά μυρωδιά, αντιθέτως θα διακρίνετε ένα ελαφρύ, φρέσκο άρωμα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι είναι αποθηκευμένο σε σκούρο μπουκάλι, έτσι ώστε να προστατεύεται από κάθε μορφή φωτός.

ΠΗΓΗ: HealthLifestyle

Πηγή: https://www.altsantiri.gr/ygeia/ta-9-ofeli-tou-thavmatourgou-eleou-argkan/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *