Κίνηση ΜΑΤ Πάνου Καμμένου και ΑΝ.ΕΛ. κατά της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»

Συντάκτης:
 

Οι ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας το νόμο και όχι λαϊκίστικα πυροτεχνήματα, θωράκισαν το θέμα νομικά από κάθε πλευρά, παρά τον πόλεμο που δέχονται καθημερινά, και απέτρεψαν όχι μόνο την προσπάθεια για την νομιμοποίηση της  «τουρκικής ένωσης» αλλά και όλες τις άλλες εθνικιστικές βλέψεις παρόμοιων κινήσεων.

Τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και διεθνών συνθηκών που έθεσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και στελέχη του κόμματος από τη Θράκη, έγιναν αποδεκτά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που άλλαξε τελικά την επίμαχη τροπολογία «νομιμοποίησης» της «τουρκικής ένωσης Ξάνθης» που είχε αποσυρθεί προ ημερών μετά την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου.

Το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην παράγραφο 2, κείμενο που έγραψαν οι ίδιοι οι νομικοί του Στρασβούργου, προνοεί ρητά την προάσπιση της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, δηλαδή δεν επιτρέπει αντεθνικές και εγκληματικές ενέργειες, δίνοντας ρητά το δικαίωμα της παρέμβασης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Κράτους  τόσο για τη Θράκη και τη Μακεδονία, όσο και για κάθε σημείο της επικράτειας όπου ένα σωματείο θα λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ιστορικό του «Σωματείου»

Το 1989, με την 36/1989 απόφαση του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης διέταξε τη διάλυση του «σωματείου». Το σωματείο άσκησε έφεση και εκδόθηκε η 31/2002 απόφαση του Εφετείου Θράκης που απέρριψε την έφεση. Στη συνέχεια το σωματείο άσκησε αναίρεση, που απορρίφθηκε με την 4/2005 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα ελληνικά ένδικα μέσα, το σωματείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο με την από 27/03/2008 οριστική και αμετάκλητη απόφαση έκρινε ότι στην δικαστική απόφαση με την οποία διαλύθηκε υπήρξε παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1 και του άρθρου 11 της Σύμβασης.

Μετά την έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑ με την από 14-11-2008 αίτηση του ζήτησε να ανακληθεί-μεταρρυθμισθεί η με αριθμό 31/2002 απόφαση του Εφετείου Θράκης και στη συνέχεια να ακυρωθεί η με αριθμό 36/1986 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, να απορριφθεί η σχετική αίτηση του Νομάρχη Ξάνθης, να διαταχθεί η εξάλειψη της διαγραφής του από το βιβλίο των Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθη και πρακτικά το σωματείο να αποκτήσει υπόσταση.

Στη συνέχεια με την 353/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου (Δ Πολιτικό Τμήμα) απορρίφθηκε εκ νέου η αναίρεση του σωματείου.

Ο Άρειος Πάγος δεν απέρριψε την αναίρεση για ουσιαστικούς λόγους, δηλαδή δεν αμφισβήτησε την ενέργεια της απόφασης του ΕΔΔΑ, αλλά την απέρριψε για τυπικό λόγο ότι «Κατά τη γνώμη, όμως, του προεδρεύοντος, το γεγονός ότι μετά την απόφαση του εθνικού δικαστηρίου, που δίκασε κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εκδόθηκε, κατόπιν προσφυγής, απόφαση από το ΕΔΔΑ, με την οποία διαπιστώθηκε ότι το εθνικό δικαστήριο στη συγκεκριμένη υπόθεση παραβίασε διατάξεις της ΕΣΔΑ, μπορεί να υπαχθεί στη γενικότερη έννοια της «μεταβολής των συνθηκών, που δικαιολογεί την, κατά το άρθρο 758 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ, ανάκληση ή μεταρρύθμιση της αποφάσεως. Όμως, με την κρινόμενη αίτηση αναιρέσεως δεν προσάπτεται στο Εφετείο αιτίαση για παράβαση της ως άνω ουσιαστικού δικαίου διατάξεως του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Αυτή η τοποθέτηση επέτρεψε στο σωματείο να επανέλθει, να διορθώσει την παράλειψη και να κερδίσει την υπόθεση.

Όλα αυτά είχαν ακουστεί τότε από αυτούς που είχαν προνοητικό πνεύμα και οξυδέρκεια να καταλάβουν τι συνέβαινε.

http://www.pontos-news.gr/article/4820/toyrkiki-enosi-me-eyropaiki-voyla

http://www.xronos.gr/epikairotita/oi-toyrkikoi-syllogoi-kai-oi-polemioi-tis-synthikis-tis-lozanis

Η παρέμβαση των ΑΝΕΛ, θωρακίζει με εξαιρετικό τρόπο την υποχρέωση συμμόρφωσης προς το ΕΔΔΑ, με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 της συνθήκης του Στρασβούργου, δηλαδή τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «2. Η άσκησις των δικαιωμάτων τούτων δεν επιτρέπεται να υπαχθή εις ετέρους περιορισμούς πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων και αποτελούντων αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία, δια την εθνικήν ασφάλειαν, την δημοσίαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της τάξεως και πρόληψιν του εγκλήματος, την προστασίαν της υγείας και της ηθικής, ή την προστασίαν των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων. Το παρόν άρθρον δεν απαγορεύει την επιβολήν νομίμων περιορισμών εις την άσκησιν των δικαιωμάτων τούτων υπό μελών των ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας ή των διοικητικών υπηρεσιών του Κράτους

Με τον τρόπο αυτό, συμμορφώνονται στο ΕΔΔΑ, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν δρόμο στα Ελληνικά Δικαστήρια να ανακόψουν παρόμοιες εθνικιστικές βλέψεις με νομικά επιχειρήματα που δεν θα μπορούν να ανατραπούν από κανένα Δικαστήριο, είτε εθνικό, είτε Διεθνές.

Πηγή: https://inkomotini.gr

Σωματεία εθνικιστικού χαρακτήρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.