ΔΝΤ: ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Συντάκτης:
 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την λήψη νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει απο την διαφορά μεταξύ της εκτίμησής του για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και του στόχου για 3,5% στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του σε ανταποκριτές Ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

Το Ταμείο παρέπεμψε σε μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου που αναφέρει: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, υποστηριζόμενος από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό… Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ με επιπρόσθετες εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα…»

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η πρόβλεψη στην έκθεση Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε χθες για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 είναι ίδια με τον στόχο που έχει μπεί στο πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα.

Επομένως, το Ταμείο δεν έχει λόγο να ζητήσει επιπλέον μέτρα αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις γιατί οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να συνεχισθούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων απο τον ESM και επομένως θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη μέχρι το τέλος των δυο προγραμμάτων (ΔΝΤ και ESM) τον Αύγουστο του 2018.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσαρμογής τoυ ESM με την Ελλάδα έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Παρ’ όλα αυτά ελληνικές πηγές έχουν αναφέρει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ότι το ΔΝΤ είχε θέσει θέμα να έρθει νωρίτερα, το 2019, η θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου που πρόκειται να εφαρμοσθεί απο το 2020 και να συμπέσει με την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Πηγή: https://dominonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.