ΤΟΥΣ 16 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Μακεδονία
 

Νεκρός ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική το απόγευμα της Πέμπτης ο 50χρονος άνδρας, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο του σπιτιού του, στη θέση Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική στα 16.

Συνολικά, 13 νεκροί ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από τη θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά.

Καλά στην υγεία τους εντοπίστηκαν νωρίτερα ένας 67χρονος που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, και ένας ακόμη ηλικιωμένος που βρέθηκε στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι.

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας που επικαλείται ο αστυνομικός συντάκτης της ΕΡΤ Γιώργος Γεραφέντης, εξακολουθούν να αγνοούνται έξι άνθρωποι, καθώς η τελευταία σορός που βρέθηκε ήταν εκτός της λίστας των αγνοουμένων.

Στις πληγείσες περιοχές μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Ι. Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις χθεσινές πλημμύρες.

Μετά τη Μάνδρα, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη και τα στελέχη της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών λιμενολόγους κ.κ. Παπαδόπολη και Πετρίδη πραγματοποίησε αυτοψία στο λιμένα της Νέας Περάμου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη φερτών υλικών, τα οποία έχουν καταστρέψει εκτεταμένο μέρος. Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με σχετικές εντολές που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους Φορείς, προκειμένου να σχεδιαστούν όλα τα απαραίτητα βήματα και για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Κλιμάκιο και φαρμακευτικό υλικό στέλνει ο ΙΣΑ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο και φαρμακευτικό υλικό στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία πρόκειται να στείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ θα παρέχει οικονομική ενίσχυση στα ιατρεία που υπέστησαν ζημιές.

Ο ΙΣΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την τραγωδία που έπληξε τη χώρα και την άδικη απώλεια των συμπολιτών μας. Θα συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων. Ωστόσο θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Μέτρα ανακούφισης επαγγελματιών και επιχειρήσεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

-Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

-Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

-Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

-Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας από το υπουργείο Υγείας

Τη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας μετά τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Δυτικής Αττικής, και την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε.

Τα μέτρα αφορούν τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης και την ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγέντων περιοχών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας , το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση (τηλ. Επικοινωνίας: 210 6828350).

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών, που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Iδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων, στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.

Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους. Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν, όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση, μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Πηγή: https://dominonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.