ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ δραστηριοτήτων και ίδρυση Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος

Συντάκτης:
Κατηγορία: Πολιτική Ετικέτες:
 

Στον κοινοβουλευτικό διάλογο τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Με το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, η ελληνική διοίκηση προβαίνει στην κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο και την παρουσία της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των «διαστημικών εθνών».

Παράλληλα, προχωρά στην ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Από την άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας στο διαστημικό φάσμα δημιουργείται πληθώρα εμπορικών ευκαιριών που πρέπει να αξιοποιηθούν από μία αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εταιρεία συντονισμού και διαμόρφωσης διαστημικής πολιτικής. Βασική στόχευση είναι, επίσης, η αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από τις πολιτικές για το διάστημα, όπως είναι π.χ. οι εφαρμογές πολιτικής προστασίας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Κατά την πρώτη φάση της συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης έσπευσε να επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., η οποία δεν διέθετε ούτε διαστημικό οργανισμό ούτε και τη διαδικασία για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων. Μηδενική, δε, είναι η εμπορική, επιστημονική και ερευνητική χρήση, καθώς δεν αξιοποιείται το πλήθος των εφαρμογών και των πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

«Είναι κρίμα αν αναλογιστούμε το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, που είναι ικανό να στηρίξει τέτοια εγχειρήματα και μεγάλο μέρος του διαπρέπει στο εξωτερικό» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι διαστημικές εφαρμογές αφορούν την καθημερινότητα, εφαρμογές. Πρόκειται για εφαρμογές που αφορούν την πολιτική προστασία, την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, τομείς όπως η εθνική ασφάλεια. Την ίδια ώρα προσδοκία είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων...

Πηγή: https://www.altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.