ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» του Brexit; – Τα πραγματικά προβλήματα στις σχέσεις Ε.Ε και Μ.Βρετανίας.

Συντάκτης:
Κατηγορία: Τελευταία νέα
 

Στο http://www.globalview.gr διαβάσαμε:

Αντώνης Τριφύλλης

Σήμερα φαίνεται βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τα τρία προαπαιτούμενα της Ε.Ε. για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών συμφωνούνται. με καθυστέρηση σχεδόν 9 μηνών(!) από την υποβολή της αίτησης για έξοδό της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και 16 μήνες μετά από το ιστορικό δημοψήφισμα.

Να θυμίσουμε ότι οι προϋποθέσεις ήταν τρεις. Τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Το μέλλον των 3.500.000 Βρετανών και Ευρωπαίων και των οικογενειών τους, που ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία και στην Ευρώπη των 27 πλέον μελών. Και ο λογαριασμός που οφείλει να πληρώσουν οι Βρετανοί για υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα τους από την συμμετοχή της στην εσωτερική αγορά.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Η Τερέζα Μέι με πολλές παλινωδίες, μετατοπίσεις πολιτικής ( U-Turns) και με σκληρή αντιπαράθεση από τη μια με τον κόσμο των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα και τα Πανεπιστήμια για «μαλακό» Brexit και από την άλλη με τον ισχυρό πόλο του κόμματός της και των γνωστών Tabloids που ζητούσαν «σκληρή» Έξοδο, επέλεξε την πρώτη λύση. Δηλαδή να ζητήσει διετή παράταση της ημερομηνίας Εξόδου, που λήγει σύμφωνα με το άρθρο 50 των Συνθηκών τον Μάρτιο του 2019, για ομαλή προσαρμογή της βρετανικής οικονομίας στις νέες συνθήκες.

Φαίνεται λοιπόν, ότι θα δοθούν νομικές εγγυήσεις για την διαμονή των πολιτών, θα καταβληθούν γύρω στα 50 δισ για τις οφειλές και θα βρεθεί τρόπος για «αόρατα» σύνορα. Μένει να δούμε την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε τυχόν προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους.

Η δεύτερη φάση που λέγαμε δεν είναι καθόλου απλή ιστορία. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο, ότι η πολιτική των κανονιοφόρων έχει οριστικά παρέλθει, θα πρέπει να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. των 27, ώστε με την Έξοδο να κυλίσει ομαλά η σχέση των δυο εταίρων που είχαν συνηθίσει να λειτουργούν στην ζώνη της(...περισσότερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.