ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ των Δωρητών του Ιλίου Μελάθρου

Συντάκτης:
Κατηγορία: Τελευταία νέα Ετικέτες:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, εγκαινιάζει στο Νομισματικό Μουσείο την Επανέκθεση της Αίθουσας των Δωρητών του Ιλίου Μελάθρου: «Ανδρέας Μπούζας. Στη Χορεία των Μεγάλων Δωρητών του Νομισματικού Μουσείου».

Σκοπός της Επανέκθεσης είναι να παρουσιαστούν στους μελλοντικούς επισκέπτες του Μουσείου διακόσια εβδομήντα (270) σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά χρυσά, αργυρά και χαλκά νομίσματα, που απέκτησε πρόσφατα χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά της οικογένειας Ανδρέα Μπούζα.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο Ανδρέας Μπούζας (1922-2013) διεθνούς κύρους οφθαλμίατρος, γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Συρράκου, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Γνήσιο τέκνο της Ηπείρου και θαυμαστής των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών και δωρητών, όπως οι αδελφοί Ζωσιμά. Ο Ανδρέας Μπούζας συνέλεξε κατά τη διάρκεια της ζωής του πολλά τέχνεργα του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, με μοναδικό σκοπό να περιέλθουν στο ελληνικό κράτος και να εκτεθούν σε ελληνικά μουσεία και ιδιαίτερα σε εκείνα της αγαπημένης του ιδιαίτερης πατρίδας. Σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα τους, η Ελένη, η Ευρυδίκη και η Λυδία Μπούζα δώρισαν τις Συλλογές των αρχαίων τεχνέργων του και δύο χιλιάδες επτά (2.007) νομίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ εμπλούτισαν τα προσκτήματα του Νομισματικού Μουσείου με εννιακόσια τριάντα έξι (936) εξαιρετικά και σπάνια νομίσματα, κυρίως του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το πλέον αξιόλογο μέρος της σπουδαίας δωρεάς Ανδρέα Μπούζα εντάχθηκε στη μόνιμη έκθεση του Νομισματικού Μουσείου και παρουσιάζεται σε δύο προθήκες στην Αίθουσα των Δωρητών. Εκτίθενται δύο ιδιαίτερα νομισματικά σύνολα, τα οποία πλουτίζουν καθοριστικά τις αντίστοιχες Συλλογές του Μουσείου, καθιστώντας τες ακόμη πιο επίζηλες διεθνώς. Στην πρώτη προθήκη της Επανέκθεσης παρουσιάζονται ογδόντα οκτώ (88) νομίσματα του βασιλείου των Πτολεμαίων, ογδόντα τρία αργυρά και πέντε χαλκά, τα οποία συμπληρώνουν μοναδικά τη Συλλογή Ιωάννου Δημητρίου με τα δέκα χιλιάδες περίπου χρυσά, αργυρά και χαλκά νομίσματα του μακεδονικού βασιλείου της Αιγύπτου. Πρόκειται για(...περισσότερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.