ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ έχουν πιο «δυνατό» εγκέφαλο

Συντάκτης:
Κατηγορία: Τελευταία νέα
 

Στο http://www.tovima.gr διαβάσαμε:

Τα παιδιά που έχουν καλή φυσική κατάσταση διαθέτουν και πιο «δυνατό» εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 8 ως 11 ετών. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη προέκυψε ότι η άσκηση αυξάνει τη φαιά ουσία σε εννέα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι σημαντικές για τη γνωστική ικανότητα, τις εκτελεστικές λειτουργίες αλλά και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται η καθοριστική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη δομή του παιδικού εγκεφάλου.
«Διαβατήριο» για καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις
Οι ισπανοί ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στην απόδοση των παιδιών στις εξετάσεις και τελικώς στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Ο επικεφαλής τους δρ Φρανσίσκο Ορτέγκα από το Ινστιτούτο για τον Αθλητισμό και την Υγεία του Πανεπιστημίου της Γρανάδας σημείωσε ότι τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη θετική επίδραση της άσκησης στους ηλικιωμένους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ειδικά η αερόβια άσκηση συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία περισσότερων νευρώνων σε περιοχές του εγκεφάλου, τόσο στον φλοιό όσο και στον υποφλοιό. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε περισσότερη φαιά ουσία στον προκινητικό φλοιό, ο οποίος είναι άκρως σημαντικός σε ό,τι αφορά τη γνώση (κυρίως τη μίμηση), την ενσυναίσθηση αλλά και τον έλεγχο των κινήσεων. Η αερόβια άσκηση φάνηκε επίσης να αυξάνει τη φαιά ουσία στην παραϊπποκάμπεια έλικα και στον ιππόκαμπο που συνδέονται άμεσα με τη μνήμη. Επιδρούσε επίσης στην κάτω κροταφική έλικα, η οποία παίζει ρόλο στην αναγνώριση οπτικών ερεθισμάτων, καθώς και στον κερκοφόρο πυρήνα που εμπλέκεται στη μάθηση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuroimage», είναι μέρος του προγράμματος ActiveBrains, το οποίο έχει ως στόχο να εξετάσει την επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο και στις γνωστικές ικανότητες, καθώς και(...περισσότερα)

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.