ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στις πληγείσες περιοχές

Συντάκτης:
Κατηγορία: Τελευταία νέα
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές και της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αγιάς, Γιάννης Κασίδας, επισκέφθηκαν σήμερα τους παραλιακούς οικισμούς Αγιοκάμπου, Βελίκας και Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς στο Ν. Λάρισας, οι οποίοι πλήγηκαν από πλημμύρα του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών και ταυτόχρονα την κατάσταση των ρεμάτων που υπερχείλισαν. Το κλιμάκιο των στελεχών επισκέφθηκε σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται παραπλεύρως του ρέματος Πουρί στον Αγιόκαμπο, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες ζημιές, αφού πλημύρισαν αρκετά σπίτια, καταστήματα και ορισμένα αυτοκίνητα, από τα νερά του υπερχειλισμένου ρέματος, αλλά και στο ρέμα στη Βελίκα.
Σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες, τόνισαν ότι λόγω της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής, που ορισμένα έχουν μετατραπεί σε δρόμους, αλλά και την έλλειψη συχνού καθαρισμού τους, όταν βρέχει σφίγγεται η καρδιά τους, για το τι θα γίνει μιας και έχουν πλημυρίσει επανειλημμένα αρκετά σπίτια και καταστήματα.

Παράλληλα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα «Πουρί» και τα άλλα ρέματα των παραλιακών οικισμών Βελίκας, Σωτηρίτσας, αλλά και ελλιπής καθαρισμός τους, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τον Δήμο Αγιάς, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι αυτά τα ρέματα δέχονται μεγάλο όγκο νερών όταν βρέχει και έχουν πλημμυρίσει επανειλημμένα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς, εκφράζει την συμπαράστασή της σε όσους ανθρώπους έπαθαν ζημιές τα σπίτια, τα καταστήματα και τα αυτοκίνητα τους και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες, από την πλημμύρα στους παραλιακούς οικισμούς Αγιοκάμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν τόσο εκεί οι κάτοικοι, όσο και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν να αποδίδονται στον όγκο της βροχής κάθε φορά, αλλά στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και στην απουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον, για την αποκόμιση του κέρδους.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Γνωρίζουν καλά την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης καθώς ζούμε σε σεισμογενή περιοχή.
Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και σε χιλιάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»». Γι’ αυτά δεν συζήτησαν στο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πριν λίγο καιρό Κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν προβλέπονται στα μνημόνιά τους και στα «προαπαιτούμενα». Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς, αξιώνει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων τόσο στην παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου, αλλά και σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.
Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας».

(...περισσότερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.