ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ… κρύβονται στα μάτια

Συντάκτης:
Κατηγορία: Υγεία
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Προβλήματα που δεν έχουμε καν αντιληφθεί είναι δυνατό να αποτυπωθούν στα μάτια με τρόπο σαφή και ευδιάκριτο στο έμπειρο μάτι του οφθαλμίατρου.

Όπως αναφέρει ο Δρ Νιλ Άνταμς, τα μάτια αποκαλύπτουν συχνά συστημικά προβλήματα, δηλαδή παθήσεις που επηρεάζουν τον οργανισμό στο σύνολό του, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Πάνω από το ένα τρίτο των γενετικών συνδρόμων, προσθέτει ο ειδικός, επηρεάζουν την όψη και τη λειτουργία των ματιών.

Για παράδειγμα, στα μάτια είναι δυνατό να εντοπιστούν σημάδια διατροφικών ελλείψεων ή νευρολογικές βλάβες.

Επίσης, στα μάτια φαίνεται και το στρες, αφού η υπερβολική ψυχολογική καταπόνηση έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού από τα κύτταρα που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το μάτι. Πρακτικά, η αλλοίωση μοιάζει με ένα μικρό εξάνθημα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Η ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα μπορεί να επηρεάσει την όψη της ίριδας, προκαλώντας ένα είδος σύμφυσης που ονομάζεται synechia (η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη συνέχεια), όπου η ίριδα του ματιού προσκολλάται είτε στον αμφιβληστροειδή είτε στον φακό του ματιού.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ακόμη και υπέρταση, η οποία είναι γνωστό ότι δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα, μπορεί να επηρεάσει το μάτι. Όπως φαίνεται στο βίντεο και στη σχετική εικόνα στην παρακάτω gallery, ένδειξη της ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης θεωρείται η εμφάνιση μικρών κόκκινων κηλίδων αίματος στο λευκό τμήμα του ματιού. Όπως επισημαίνει ο Δρ Άνταμς, οι κηλίδες αυτές μπορεί να υποδηλώνουν πολλά διαφορετικά πράγματα, όμως είναι ενδεικτικά της υπέρτασης σε 6 στις 10 περιπτώσεις.

Όσο για τον διαβήτη, προκαλεί πολύ χαρακτηριστικές μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο Δρ Άνταμς, πολλά από τα σημάδια κακής υγείας που αποτυπώνονται στα μάτια φαίνονται πρώτα εκεί προτού εκδηλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος. Για τον λόγο αυτό, η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και η εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη σε τακτική βάση για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τυχόν προβλήματα που δεν έχουμε αντιληφθεί.

(...περισσότερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *