ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS: ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ οι πολιτικοί-εμπλεκόμενοι στη Βουλή

Συντάκτης:
Κατηγορία: Πολιτική, φιλοξενούμενο Ετικέτες:
 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis

Με τη φράση «βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novarrtis.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι προβληματίστηκε για το αν θα παρευρισκόταν ή όχι σήμερα στη Βουλή, ωστόσο -όπως είπε- αποφάσισε τη φυσική παρουσία του ώστε να μην εκληφθεί «ως καταφρόνηση» των θεσμών της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Η μη παρουσία του σήμερα στη Βουλή θα υπονοούσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάρτητοι, σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του.

Η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση, τόνισε  και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.

«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας μάλιστα ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός.

«Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.

Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του Άδ. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει «όχι» στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας».

Η τοποθέτηση του Παν. Πικραμμένου

«Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα», ανέφερε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Ειλικρινά, θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου γιατί κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, όπως πολύ τεταμένες σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κίνδυνος μπλακ άουτ και τεράστιες ημερήσιες αναλήψεις από τις τράπεζες, κάποια από τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά. Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε ομαλές εκλογές. Νομίζω ότι έγιναν τότε ομαλές εκλογές και ποτέ δεν υπήρξε οιαδήποτε αιτίαση»

Ο Παν. Πικραμμένος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε τότε στον χώρο της υγείας με την παρατεταμένη απεργία των φαρμακοποιών και την έλλειψη φαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα μάλιστα ακριβών σκευασμάτων που χρησιμοποιούσαν οι καρκινοπαθείς.

Για την κατάθεση που τον εμπλέκει στην υπόθεση είπε ότι «η μάρτυρας αναφέρει ότι κατά τους ισχυρισμούς τού τότε αντιπροέδρου της εταιρείας έλαβα δώρο και προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς τη Novartis», ενώ χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «αόριστους», «συκοφαντικούς» και «αποκύημα δημιουργικής φαντασίας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Έκπληκτος δηλώνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Αν είμουν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ ενώπιων σας», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Το όνομα του κ. Λυκουρέντζο εμπλέκεται στη δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Υγείας εξέφρασε την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο και πρόσθεσε πως πάντα εξέταζε τα όσα υπέγραφε σε συνεργασία με τους συνεργάτες του.

Χαρακτήρισε τους μάρτυρες της υπόθεσης «ψευδομάρτυρες» ενώ επικαλέστηκε την επιστολή προς το πρόσωπό του από τον τότε διοικητή του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, στην οποία ο τελευταίος μιλούσε για το ήθος, την τιμιότητα και την γενναιότητα του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Έκανε αναφορά στις ενέργειες του ως υπουργός Υγείας, με αναφορές στην πάταξη της διαφθοράς και μία αναδρομή της πολιτικής του διαδρομής.

Τόνισε τέλος, ότι παρόλο που δεν θα ξαναπολιτευθεί, στηρίζει τον αγώνα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γ. Κουτρουμάνης: «Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί ένας μάρτυρας είπε ‘να… θα…’»

Να γίνει έρευνα σε βάθος χωρίς καμία παραγραφή και με τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis να είναι παρόντες, ζήτησε ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, έκανε λόγο για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς τους.

Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του: «Γέρασα 10 χρόνια σε εκείνο το υπουργείο για να μην συμβεί το χειρότερο, και καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί ένας μάρτυρας είπε ‘να… θα…’».

Τέλος, είπε ότι «σε ό,τι με αφορά το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να υπάρξει μία απόφαση παραγραφής και να μείνει σκιά. Κάντε σήμερα το χρέος σας να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση».

...

Πηγή: https://dominonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.