ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ Σκοπίων λέει το 48% – «Όχι» λέει το 44%

Συντάκτης:
 

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων, δηλαδή μία λέξη, σύνθετη, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις (erga omnes), φαίνεται ότι είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, παρά την παραπληροφόρηση των «ψεκασμένων» και των πατριδοκάπηλων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ενιαία λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes), αμετάφραστη στα σλαβικά και με συμφωνία στα θέματα του αλυτρωτισμού, δηλαδή στην εξάλειψη του σκοπιανού αλυτρωτισμού σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη και τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Το 44% διαφωνεί.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 67,5% του ελληνικού λαού επιθυμεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και διαφωνεί το 30,5%.

Το 53,4% όμως θεωρεί ότι δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τα Σκόπια, με ένα 35,9% να τη θεωρεί εφικτή και ένα 10,7% να μην έχει άποψη για την έκβασή της.

Στο ερώτημα εάν συμφέρει την Ελλάδα μια λύση σύνθετης ονομασίας με τα Σκόπια, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Το 44,9% λέει «ναι» και το 46,8% λέει «όχι» και θα προτιμούσε να το αφήσουμε για το μέλλον.

Ωστόσο, στο ποια θα ήταν η επιθυμία του ελληνικού λαού, η πλειοψηφία σε ποσοστό 56,5% δεν θα ήθελε να περιλαμβάνεται καθόλου ο όρος «Μακεδονία», το 38,5% αποδέχεται τον συμβιβασμό και υπάρχει και ένα 4% που θέλει λύση με οποιαδήποτε ονομασία.

Αν και το 48% συμφωνεί με μία λέξη σύνθετη ονομασία έναντι όλων και αμετάφραστη, με το Γκορναμακεντόνια (Gornamakedonija) συμφωνεί μόνο το 40% και διαφωνεί το 56,5%. Προφανώς ένα σημαντικό ποσοστό, το υπόλοιπο δηλαδή 8% που συμφωνεί στη θέση, θα προτιμούσε άλλο συνθετικό.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Επίσης, ενώ το 48% θεωρεί ότι η θέση που έχει διακηρύξει ο Νίκος Κοτζιάς -και την έχει «χρεωθεί»- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα το 31,5% τη θεωρεί «θετική» και το 63% «αρνητική».

Αυτό οφείλεται στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας πρόθυμα ο ίδιος προσωπικά το όποιο πολιτικό κόστος.

Έτσι, για μια ακόμη φορά καταγράφεται αυτό που μας το διδάσκει και η ιστορία, ότι ο λαός -ακόμα και ένας σοφός λαός- ακόμα και όταν αντιλαμβάνεται με πολιτικό ρεαλισμό τι είναι εφικτό να γίνει -όπως καταγράφεται εξάλλου και στη δημοσκόπηση- αναζητά υποσυνείδητα κάποιον να τα «φορτώσει».

Για αυτό και λέμε ότι γνώρισμα των πολιτικά ενάρετων ανδρών είναι ότι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος δίχως παράπονο ή απογοήτευση, διότι υπερτερεί η βαθιά τους αφοσίωση στον λαό και στην πατρίδα, πράττοντας με απόλυτη αίσθηση καθήκοντος, γνωρίζοντας ότι πατριώτης δεν είναι αυτός που δημαγωγεί αλλά εκείνος που οδηγεί.

...

Πηγή: https://dynatielladanews.gr

3 σκέψεις σχετικά με το “ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ Σκοπίων λέει το 48% – «Όχι» λέει το 44%”

  1. Ο/Η ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΟΥΜΗΣ λέει:

    ΨΕΥΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΡΟΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «ΝΑΙ». ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

  2. Ο/Η Μ. Αναστασάκης λέει:

    Από το 600μ.χ. και εδώ Μακεδονία νοείται όλη η λεκάνη απορροής του Αξιού-Βαρδάρη . ¨Οποιος θελει να ονομάζεται σέτα Μακεδονία αυτομάτως δημιουργεί πρόβλημα στους άλλους 3 .Το γκόρναματσεντόνια είναι μια εφικτή λύση αφού ηλιθίως χάσαμε το Σλαβομακεδονία .

  3. Ο/Η James Mac Avoy λέει:

    Μια χαρά είναι το Γκορναματσεντόνια δεδομένουν ότι σε όλο τον πλανήτη λένε τη FYROM Μακεδονία. Μας πούλησαν παραμύθι τόσα χρόνια οι «μακεδονομάχοι» αφού το όνομα το είχαν ήδη δώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.