ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗ Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Συντάκτης:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου: Εξαιρετικά θετική είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό ζήτημα που πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της με όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Εξασφαλίζεται η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει και αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόσθεσε.

Αν τηρηθούν τα στάδια και τηρήσει τα συμφωνηθέντα η άλλη πλευρά, νομίζω ότι μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, εκτίμησε ο υπουργός.  Η ύπαρξη εν τέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευσή της θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της ΠΓΔΜ των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός αν η ΠΓΔΜ θα γίνει, ή όχι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε. Διότι υπάρχει η αιρεσιμότητα, πάντα με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν, υπογράμμισε ο κος Κουβέλης.

Ερωτηθείς για το αν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προχωρήσει τη σύμβαση ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη συνοχή της, αν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει μπορεί να καταθέσει μια πρόταση δυσπιστίας και να κρίνει αν υπάρχει, ή όχι η συνοχή της. Η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υποστήριξε- να αποδεχθεί την δρομολόγηση αυτής της συμφωνίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στοιχείο που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αντιπολίτευσης που προκαλείται από τη μεριά της και βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και την λύση ενός προβλήματος που μας απασχολεί εδώ και χρόνια.

Ερωτηθείς για την στάση των ΑΝΕΛ,  ο κος Κουβέλης σημείωσε ότι δεν έχει δείγματα από την πλευρά των ΑΝΕΛ αναφορικά με την απόσυρση της στήριξής τους στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός είπε ότι έχουμε κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία όχι μόνο σε επίπεδο της ρητορικής, αλλά και σε επίπεδο πρακτικών ενεργειών. Ένα περιστατικό που μπορεί να έχει σχέση με αναχαίτιση μπορεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να εκτιμά ότι αυτό θα θερμάνει για πολύ το Αιγαίο.

Αναφερόμενος στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους ο κος Κουβέλης είπε ότι οι προσπάθειές μας εντείνονται συνεχώς και τις επόμενες μέρες προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δυο στρατιωτικοί μας μετατίθενται στο εξωτερικό στην Τουρκία, θα λαμβάνουν τις αποδοχές στρατιωτικών σε άλλη χώρα με βέβαιη σταθερή κατοικία, προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο την άρση της προφυλάκισης.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

(Πηγή)

Στο http://www.aftodioikisi.gr διαβάσαμε:

Οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης «εξασφαλίσθηκαν απόλυτα» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Για τη θέση του Κ Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη σύμβαση ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Δεν μπορώ να το αντιληφθώ Γιατί τι θα πει δεν έχει νομιμοποίηση; Είναι μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τη βούληση του ελληνικού λαού, δηλαδή από εκλογές Έχει την απόλυτη συνοχή της, η οποία δεν αμφισβητείται

Σε ερώτημα ποιος θα πιστοποιήσει ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΠΓΔΜ από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ο ΑΝΥΕΘΑ απάντησε: «Πρωτίστως η ελληνική πλευρά, διότι αυτή παρέχει την σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της FYROM, στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες Οι όροι οι οποίοι τίθενται είναι αυτοί που συγκροτούν την έννοια της αιρεσιμότητας, μια αιρεσιμότητα η οποία διαγιγνώσκεται κάθε φορά από το αντισυμβαλλόμενο μέρος όπως είναι η Ελλάδα Βεβαίως θα αποτελεί και αντικειμενικό γεγονός , διότι στο πλαίσιο της συμβάσεως θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν»

Αναφορικά με την γλώσσα και την εθνικότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως νοτιοσλαβική Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται»

Σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Ας δούμε πως θα καταλήξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά πέραν αυτού δεν στερούμαι του δικαιώματος να καταγράψω τούτο: η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί θετική, θετικότατη εξέλιξη και κατάληξη των όσων επί χρόνια ολόκληρα στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής γραμμής είχε προωθηθεί Η στάση(Πηγή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.