ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΜΥΡΙΣΕ Λεβάντα

Συντάκτης:
 

Ο Στέφανος Δουκίδης είναι τυροκόμος από κούνια. Συνεχίζει μια προσπάθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν ο παππούς του σε ένα χωριό της Ροδόπης, στην Ξυλαγανή. «Είμαστε στο χώρο της τυροκόμισης από το 1956, όταν ξεκίνησε ο παππούς, συνέχισε ο πατέρας μου και σήμερα βρισκόμαστε στην Βιομηχανική Περιοχή. Τρεις γενιές παρακάτω συνεχίζουμε το όνειρο του παππού, την οικογενειακή προσπάθεια και κρατάμε αγνά τα προϊόντα μας.» δηλώνει με καμάρι μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του.

500 κτηνοτρόφοι, μια μεγάλη αλυσίδα Φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, λευκό τυρί τελεμέ από αγελαδινό γάλα, το μαλακό με περισσότερη υγρασία , το Κωνσταντινοπολίτικο επίσης με αγελαδινό γάλα, το ημίσκληρο κασέρι, το ανθότυρο, η μυζύθρα, η κρέμα είναι τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή την προσπάθεια. «Δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμη με τα γιαούρτια, είμαστε σταθεροί σ’ αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια.» δηλώνει και σημειώνει ότι «Στηριζόμαστε πολύ στην κτηνοτροφική δυναμική της Ροδόπης. Έχουμε συνεργάτες γύρω στους 500 κτηνοτρόφους, μικρούς και μεγάλους και συλλέγουμε καθημερινά το γάλα έξι μήνες το χρόνο. Μας στηρίζουν, όπως τους στηρίζουμε. Είμαστε εμείς 3η γενιά τυροκόμων κι έχουμε κάποιους κτηνοτρόφους που επίσης από γενιά σε γενιά κι εκείνοι ακόμη μας δίνουν το γάλα.»

Συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση Ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι το τυρί της περιοχής το βρίσκει ο καταναλωτής σε όλα τα σημεία της χώρας. «Ακούνε φέτα από τη Θράκη και την εμπιστεύονται» δηλώνει και σημειώνει πως είναι πολύ συγκινητικό. «Κάθε μέρα πηγαίνω στη δουλειά με ευχαρίστηση. Η δουλειά μας είναι δύσκολη, δεν κλείνουμε, ειδικά την περίοδο της τυροκόμησης. Είναι πολύ συγκινητικό να συνεχίζεις το όνειρο της παλιάς γενιάς.» λέει ξανά κι αποκαλύπτει πως είναι σημαντικό να είναι κανείς σταθερός σ’ αυτό που κάνει, να συνεχίζει να στηρίζει την τοπική κοινωνία και να παράγει ποιοτικά προϊόντα. «Πρέπει να προσπαθείς, να το κυνηγάς, να σκέφτεσαι. Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Η οικονομική κατάσταση είναι αρκετά δυσχερής και θα πρέπει συνέχεια, καθημερινά, να μην επαναπαύεσαι σ’ αυτό που βλέπεις. Θετική σκέψη και ίσως τα υπόλοιπα να έρθουν και λίγο από μόνα τους, γιατί όσο κυνηγάς το αρνητικό, τόσο σε κυνηγάει κι εκείνο. » Φώτο:Ο Στέφανος Δουκίδης, 3η γενιά τυροκόμος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

FacebookTwitterGoogle+Pinterest

...

Πηγή: http://www.ert.gr

Ζυμαρικά με κάνναβη Δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΑΡΚΕΙΑ» της Ξάνθης και η ΚΟΙΝΣΕΠ του Τυχερού «ΘΕΟΓΕΝΗ», ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν τα ζυμαρικά από κάνναβη «Πήραμε τα υπολείμματα από έκθλιψη ελαίου που κάνουν στην «Θεογένης» και καταφέραμε να παράξουμε επιτέλους σωστό αλεύρι κάνναβης, το οποίο δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά » λέει με ενθουσιασμό ο κ. Αντώνης Κουτσούμπας, πρόεδρος των ΚΟΙΝΣΕΠ Αν Μ Θράκης και υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΠΑΡΚΕΙΑ» «Εκπληκτικά προϊόντα!» λέει ξανά με ενθουσιασμό και πίστη ότι ανοίγει ένα καινούργιο πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο ενασχόλησης

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

« Η κάνναβη είναι το μόνο φυτό που μπορεί να παράξει την βιταμίνη Δ3, όπως την παράγει ο άνθρωπος Μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο έχει 33% πρωτεΐνη Είναι ένα υπέρ προϊόν και σιγά – σιγά θα προχωρήσουμε και με άλλες παρασκευές Βέβαια προς το παρόν οι ποσότητες είναι μικρές Τώρα είναι ακριβό το αλεύρι κάνναβης γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταποίησης του, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε μια μαζική παραγωγή Παρόλα αυτά το βγάλαμε και βλέπουμε ότι η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή Το αγοράζουν νέοι, αλλά και ηλικιωμένοι Είναι πραγματικά υπέρ τροφή » δηλώνει και προσθέτει «Προσπαθούμε να επαναφέρουμε την ποιοτική τροφή κοντά στον άνθρωπο Θέλουμε να φάμε σωστά, όπως κάποτε έτρωγαν σωστά οι άνθρωποι »

1500 ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη τη χώρα οι 150 παραγωγικές Σύμφωνα με τον κο Κουτσούμπα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1500 ΚΟΙΝΣΕΠ, εκ των οποίων, στην πραγματικότητα, περίπου 250 είναι αυτές που είναι ενεργές, αποδίδουν δηλαδή ΦΠΑ, είναι στην αγορά και δουλεύουν, αγοράζουν και πουλάνε «Από αυτές τις 250 είναι περίπου οι 100-150 παραγωγικές Από εκεί περιμένουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και της όποιας υπεραξίας » δηλώνει στέλνει το μήνυμά του στους υπευθύνους: «Θα πρέπει οι ιθύνοντες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν τα πράγματα να τα προχωρήσουν, αλλιώς θα σταθούν στις ίδιες τους ευθύνες Πρέπει να προχωρήσουμε...

Πηγή: http://www.ert.gr

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Στο Παρανέστι της Δράμας και στην Ξάνθη καλλιεργεί, σε δύο διαφορετικά κομμάτια γης, Λεβάντα Η προσπάθεια, όπως λέει, ξεκίνησε το 2014 με τα προϊόντα Λεβάντας « Η Λεβάντα είναι ένα αρωματικό προϊόν, που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, για φάρμακα, αρώματα, στα ρούχα, κ.α αρκεί να προωθηθεί σωστά και να μπορέσει ο κόσμος να αξιολογήσει το προϊόν και να το πάρει για όλες τις χρήσεις » δηλώνει ο Παναγιώτης Μαυρίδης

Αυτή τη στιγμή καλλιεργεί συνολικά 28 στρέμματα, «θέλει δυναμική, αλλά θέλει κι οργάνωση» λέει και προσθέτει « Αν δεν έχεις τεχνική οργάνωση, δεν μπορείς να προχωρήσεις για πολλά στρέμματα Όλα αυτά γίνονται με φυσική αποξήρανση, η φυσική αποξήρανση θέλει χώρους, θέλει μηχανήματα για να μπορούμε να καθαρίζουμε τη Λεβάντα, ώστε να είναι η ποιότητα της καλή Όλα αυτά γίνονται χειρωνακτικά, επομένως η μεγάλη παραγωγή δεν μπορεί να γίνει Θέλουμε να είναι μικρή παραγωγή κι έτσι να μπορούμε να προχωρήσουμε Διαφορετικά θα πρέπει να μπούμε σε ένα άλλο κομμάτι, που θα είναι πολύ δύσκολο »

Στη Ροδόπη παρατηρεί με ικανοποίηση, να υπάρχουν κι άλλοι , που βάζουν κι επενδύουν πάνω στην Λεβάντα και ιδιαίτερα σε εκείνο το είδος που είναι για αιθέριο έλαιο «Κι εγώ του χρόνου θα έχω Πρέπει η προώθηση των αρωματικών φυτών να γίνει στην περιοχή μας, γιατί η περιοχή μας, η Αν Μ Θ έχει το κατάλληλο κλίμα για την προώθηση αυτών των φυτών Επομένως, χρειάζεται περισσότερη οργάνωση και οι αγρότες να στρέψουν το βλέμμα τους σ’ αυτές τις καλλιέργειες και να μην μένουν στα γνωστά » δηλώνει ο κος Μαυρίδης

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το δικό του μήνυμα στην νεολαία « Θα ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθεί ο νέος κόσμος Όταν κανείς ξεκινά στα 25 την ενασχόληση, αναπτύσσει διαφορετική δυναμική από αυτή που αναπτύσσω εγώ σήμερα Θα ήθελα πάρα πολύ ο(Πηγή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.