ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ Ντυνάν Αβραμόπουλος Λοβέρδος Γεωργιάδης Βορίδης – Τι ανέφερε ο…

Συντάκτης:
 


Στο https://thefaq.gr διαβάσαμε:

Tα δικά τους πορίσματα τους για το “Ερρίκος Ντυνάν”, τα οποία έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ΝΔ και ΔΗΣΥ, ανέπτυξαν στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, στη συνέχεια του πορίσματος της πλειοψηφίας που είχε δοθεί χθες στα μέλη της Επιτροπής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι από το δικό τους πόρισμα προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για παραβίαση του Συντάγματος για την υπόθεση του “Ερρίκος Ντυνάν”.

Ο κ. Τζαμακλής ξεκίνησε κάνοντας μία μακροσκελή ιστορική αναδρομή για τον τρόπο που συστάθηκε το «Ντυνάν» έως και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου να καταλήξει στην τράπεζα Πειραιώς μέσω πλειστηριασμού.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας επισήμανε πολλάκις ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και σειρά νόμων κατοχυρώνουν τον κοινωφελή σκοπό του ιδρύματος, ο οποίος αντίκειται των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων και σκοπών, καταλήγοντας στις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τους Δ. Αβραμόπουλο, Α. Λοβέρδο, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη αλλά και στις περαιτέρω ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν.

«Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων την περίοδο από 1992 έως 2014 και κυρίως των ετών 2006 έως 2014 και των υπουργών Υγείας που παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης για την εκποίηση δια πλειστηριασμού του νοσοκομείου είναι σαφείς και μεγάλες» τόνισε ο κ. Τζαμακλής και εξήγησε ότι οι ευθύνες τους αφορούν τόσο την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου όσο και τη μη ορθή του εν ευρεία έννοια δημοσίου συμφέροντος που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ερυθρού Σταυρού προς το ΚΙΕΝ ως προς τις διατάξεις που αφορούσαν τον κοινωφελή σκοπό.

Επ΄ αυτού, ο κ. Τζαμακλής υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία sui generis διαπλοκή της διοίκησης Μαρτίνη, του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων που αλληλοεξυπηρετούνταν ποικιλοτρόπως χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, φέρνοντας ως παραδείγματα τις αργομισθίες, τις υψηλές αντιμισθίες ακόμη και προς τους ορισθέντες από το υπουργείο Υγείας εκπροσώπους του κράτους. «Ασφαλώς και συνιστά διαφθορά η περιέλευση του νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα» είπε.

Επιπλέον, ο κ. Τζαμακλής περιέγραψε το νομοθετικό παζλ με σωρεία τροπολογιών από τους προαναφερθέντες υπουργούς προκειμένου να καλλιεργηθούν οι νομοθετικές συνθήκες που θα οδηγούσαν το «Ντυνάν» στην «αγκαλιά» της τράπεζας Πειραιώς. Αφηγήθηκε δε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ως κύριος πιστωτής του νοσοκομείου με δάνειο ύψους 115 εκατ. ευρώ, αναγκάζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο να συντάξει τροπολογία που άνοιξε την κερκόπορτα του ξεπουλήματος του νοσοκομείου το 2011, ασχέτως αν ο ίδιος –κατά τον κ. Τζαμακλή- ψευδομαρτύρησε στην Εξεταστική Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι αυτή συντάχθηκε εντός του 2012.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο κ. Τζαμακλής σημείωσε ότι στο πόρισμα ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τη σύμβαση 4/7/2012 αναφορικά με την εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Ντυνάν, χαρακτηρίζοντας την εγγραφή αυτή «αχρείαστη» αφού κατέστησε το ΚΙΕΝ (Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν) παντελώς ευάλωτο στις επιδιώξεις του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τη διορισθείσα από εκείνον διοίκηση του «Ντυνάν» (σ.σ. Πανεθυμιτάκης και Κωσταράς) ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση δεδομένου ότι παρακάμφθηκε το νομοθετικό – προστατευτικό πλέγμα για το ΚΙΕΝ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό του νοσοκομείου και τη ζημία της περιουσίας του κοινωφελούς ιδρύματος. Μάλιστα, ζητείται η διερεύνηση όλων των διοικήσεων του Ιδρύματος.

Ο κ. Τζαμακλής είπε, επίσης, ότι στο πόρισμα ζητείται να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα αναφορικά με την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος πριν τον πλειστηριασμό κατά παράβαση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία με πιθανό ύψος 4,5 εκατ. ευρώ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε ότι στο πόρισμα ζητείται επιπλέον διερεύνηση και για τις αργομισθίες που είχε περιγράψει στην έκθεσή του ο Λ. Λιαρόπουλος, καθώς φέρεται να ζημιώθηκε η περιουσία του ΚΙΕΝ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε ότι είναι άλλες οι αρμοδιότητες της Εξεταστικής και άλλες της Προανακριτικής Επιτροπής. «Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να ασκήσουμε διώξεις ούτε να πούμε ότι αυτό συνιστά ή δεν συνιστά αδίκημα» είπε, προσθέτοντας ότι όπως έγινε και με το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ η Ολομέλεια αποφάσισε να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη. «Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Το πόρισμα δεν θα μείνει εν κενώ» επισήμανε.

(Πηγή)

share->share_count); ?>