ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Ζήτησε εξηγήσεις από τη γενική πρόξενο

Για να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση σχετικά με τη συμφωνία Ιερώνυμου – ΤσίπραΑυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου που δείχνει, με αυτό τον τρόπο, τη δυσαρέσκειά τουΓια την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Γαβρόγλου όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Βαρθολομαίο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε για εξηγήσεις στο Φανάρι τη γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου, προκειμένου να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου που δείχνει, με αυτό τον τρόπο, τη δυσαρέσκειά του,  ύστερα από την ανακοίνωση για την πρόθεση συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου  πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του και τον τρόπο που θα αντιδράσει.

Από το Φανάρι διαρρέεται, πάντως, ότι: «Η Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, ότι οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδας για να διοικούνται, σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το υπουργείο κάνει λόγο για συνάντηση «προγραμματισμένη από καιρό», η οποία όμως έρχεται την ώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να είναι ενοχλημένος από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των κληρικών και άλλα θέματα Κράτους – Εκκλησίας.

Πηγή: https://www.altsantiri.gr

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.