Ο ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΠΕΝΚΟΦ ΚΑΙ ΤΟ βουνό των πελαργών: γράφει ο Άκης Παπαντώνης

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Η γνωριμία μου με τον Μιροσλάβ Πένκοφ έλαβε χώρα στην Οξφόρδη, όπου και διάβασα το βραβευμένο διήγημά του Αγοράζοντας τον Λένιν: τη γλυκόπικρη ιστορία ενός νεαρού Βούλγαρου που μεταναστεύει στις Η.Π.Α. για να σπουδάσει. Αποκομμένος από τη χώρα και τη γλώσσα με την οποία μεγάλωσε, ο νεαρός συνομιλεί συχνά στο τηλέφωνο με τον παππού του, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε συγκρουσιακά. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές η ταυτότητα της βαλκανικής ιδιοσυγκρασίας ήταν εμφανής και αυτό με οδήγησε στο να διαβάσω ολόκληρο το πρώτο βιβλίο του Πένκοφ, τη συλλογή διηγημάτων Ανατολικά της Δύσης και —αρκετά αργότερα— να το μεταφράσω.

Όμως πώς δικαιολογεί το ότι καταπιάστηκα με τη μετάφραση ενός βιβλίου (με το οποίο είχα ούτως ή άλλως στενή σχέση) την προσπάθειά μου να μεταφράσω επίσης και το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Το Βουνό των Πελαργών, που είναι σημαντικά μεγαλύτερο και σαφώς πιο απαιτητικό – πολλώ δε μάλλον όταν η μετάφραση δεν αποτελεί βιοποριστικό μέσο για τον γράφοντα ο οποίος είναι βιολόγος; Νομίζω πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι συγγενής με την απάντηση στο γιατί γράφει κανείς· επειδή η αγάπη για ένα κείμενο σε οδηγεί εκεί.

Ο Πένκοφ, εξαιτίας της ακαδημαϊκής του διαδρομής στις Η.Π.Α., όπου είναι καθηγητής Λογοτεχνίας και μέχρι πρότινος διευθυντής λογοτεχνικού περιοδικού, έχει επιλέξει να γράφει απευθείας στα αγγλικά· η γλώσσα, πάντως, που επιλέγει να χρησιμοποιήσει στα βιβλία του είναι εν γένει απλή, ανεπιτήδευτη — έχει όμως πρόδηλο το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που γράφει στο μεταίχμιο δύο κόσμων: με το ένα πόδι στην Αμερική και με το άλλο στη βαλκανική χερσόνησο. Αυτή η αμφισημία, αν θέλετε, του Πένκοφ μού είναι γνώριμη καθώς μπορώ να την διαγνώσω και στον εαυτό μου (ήδη δέκα χρόνια μακριά από την Ελλάδα). Έτσι, όταν μαζί με τα δικαιώματα του…(περισσότερα)

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.