ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ GOOGLE ζητούν ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ίντερνετ, Κόσμος Ετικέτες:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Να αναλάβουν δράση κατά της Google, την οποία κατηγορούν ότι παρακολουθεί τις κινήσεις εκατομμυρίων χρηστών παραβιάζοντας τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζήτησαν από τις ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές, χθες Τρίτη (27/11) οργανώσεις καταναλωτών στην Ολλανδία, την Πολωνία, την Ελλάδα (ΕΚΠΟΙΖΩ) και άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασισμένες στην έρευνα των νορβηγών ομολόγων τους, οι οργανώσεις καταναλωτών, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης ενώσεις στην Τσεχία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, κατέθεσαν προσφυγές στις αντίστοιχες εθνικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Εκπρόσωποι του European Consumer Organisation (BEUC)/ Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η Google χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους, προκειμένου να ενθαρρύνει χρήστες να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις «location history» και «web and app activity», που είναι ενσωματωμένες σε όλους τους λογαριασμούς χρηστών της Google.

«Αυτές οι μη δίκαιες πρακτικές αφήνουν τους καταναλωτές στο σκοτάδι σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους», ανέφερε η BEUC εξ ονόματος των οργανώσεων καταναλωτών των χωρών της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι η δημοφιλής εταιρία των τεχνολογιών και του διαδικτύου δεν έχει έγκυρο νομικό λόγο, ώστε να επεξεργάζεται (προσωπικά) δεδομένα των χρηστών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, οι πρακτικές αυτές της Google «δεν συμβαδίζουν με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)». Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, «η συναίνεση των χρηστών, που παρέχεται με συγκεκριμένες συνθήκες, δεν δίδεται ελευθέρως».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Η πείνα της Google για δεδομένα είναι διαβόητη, όμως είναι πραγματικά τρομακτική η κλίμακα εξαπάτησης των χρηστών της, προκειμένου να παρακολουθεί την κάθε τους κίνηση και να βγάζει χρήματα από αυτό. Η Google δεν σέβεται τις βασικές αρχές του GDPR, όπως την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τα δεδομένα με νόμιμο, δίκαιο και διαφανή τρόπο», δήλωσε η Μονίκ Γκογιέν, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών.

Ο Γενικός Κανονισμός επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα δεδομένα τους, προβλέποντας πρόστιμα μέχρι 4% των συνολικών εσόδων για τις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε αναφορικά με τις προσφυγές των οργανώσεων καταναλωτών: «Η Location History είναι αρχικά κλειστή και μπορείς να την επεξεργαστείς, να την διαγράψεις ή να την σταματήσεις ανά πάσα στιγμή. Αν είναι ανοικτή, βοηθάει να βελτιωθούν υπηρεσίες όπως η πρόβλεψη της κυκλοφοριακής κίνησης στη διαδρομή σας». «Αν τη σταματήσετε, κάνουμε σαφές ότι –ανάλογα με τις ρυθμίσεις του ατομικού τηλεφώνου σας και των εφαρμογών– μπορούμε να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε και να χρησιμοποιούμε δεδομένα τοποθεσίας για να βελτιώνουμε την εμπειρία σας με την Google». «Εργαζόμαστε διαρκώς για να βελτιώνουμε τους ελέγχους μας και θα διαβάσουμε προσεκτικά την έκθεση αυτή (στην οποία αναφέρεται ότι η Google παραβιάζει τον κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο) για να δούμε αν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Google αντιμετωπίζει ήδη μια αγωγή στις ΗΠΑ, επειδή φέρεται ότι παρακολουθεί χρήστες τηλεφώνων ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου.

...(περισσότερα)

share->share_count); ?>