ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη

Συντάκτης:
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη τόσο στην κινητοποίηση των μαθητών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το οποίο οργανώθηκε ως απάντηση στο «κύμα» των εθνικιστικών καταλήψεων.

Ένταση και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Το «παρών» στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια έδωσαν το μεσημέρι μαθητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «εθνικές καταλήψεις στα σχολεία για τη Μακεδονία».

Λίγο πριν από τις 14:00, σημειώθηκε ολιγόλεπτη ένταση κατά τη διάρκεια , όταν ομάδα περίπου 20-25 ατόμων έσπασε τη τζαμαρία τράπεζας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου. Προκειμένου να τους απωθήσουν, επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η «Πρωτοβουλία» σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook.

Με ελληνικές σημαίες και μικροεπεισόδια η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης η πανελλαδική μαθητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Οι μαθητές φώναξαν συνθήματα με πανό και ελληνικές σημαίες έκαναν μια στάση στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξουν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Λίγο μετά το τέλος της πορείας νεαροί με κουκούλες που συμμετείχαν στη μαθητική πορεία, κινήθηκαν προς την οδό Εγνατία.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Εκεί άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζεται η κατάληψη 111.

Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο αντέδρασαν άμεσα και με τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, απώθησαν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι κινήθηκαν προς τις οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού και Παλαιολόγου.

Υπό κατάληψη σχολεία σε όλη τη χώρα για το Μακεδονικό

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας σε όλη τη χώρα, με το μεγαλύτερο «κύμα»  των καταλήψεων να παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα σχολεία συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών με θέμα το Μακεδονικό.

Μαθητές έχουν τοποθετήσει αλυσίδες, λουκέτα, ελληνικές σημαίες και κάδους σκουπιδιών στις εισόδους σχολείων.

Την ίδια στιγμή, σε ορισμένα σχολεία πραγματοποιούνται καταλήψεις, οι οποίες λειτουργούν ως απάντηση στον «εθνικισμό και στον φασισμό».

Ειδικότερα, δεν άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τους μαθητές να έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και τον Λευκό Πύργο από όπου θα ξεκινήσουν τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.

Σαράντα έξι σχολεία στις Σέρρες είναι κλειστά σήμερα, εννιά σχολεία στην Πιερία και δύο στην Ημαθία.  Τα μισά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. 

<img src="https://i2.wp.com/www.altsantiri.gr/wp-content/uploads/2018/11/883b966c1b08dfba422b2b308269730a.jpg?resize=753%2C366&ssl=1" alt="" width="753" height="366" srcset="https://i2.wp.com/www.altsantiri.gr/wp-content/uploads/2018/11/883b966c1b08dfba422b2b308269730a.jpg?w=660&ssl=1 660w, https://i2.wp.com/www.altsantiri.gr/wp-content/uploads/2018/11/883b966c1b08dfba422b2b308269730a.jpg?resize=300%2C146&ssl=1 300w" sizes="(max-width: 753px) 100vw,...(περισσότερα)

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι σύλλογοι ατόμων με αναπηρία Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν σύλλογοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα   Τα μέλη των συλλόγων συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο του παναναπηρικού συλλαλητηρίου που έχει κηρυχθεί για σήμερα, καθώς αύριο 3 Δεκεμβρίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ   Η πορεία θα καταλήξει στο ΥΜΑΘ, όπου θα καταλήξουν, για να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους  Η τροχαία διεξάγει τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή κίνηση των οχημάτων

Φώτο ΕΡΤ3

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα: http://www.ert.gr)

    share->share_count); ?>