ΑΠΟΣΤΟΛΗ NEWSAUTO: ΟΣΑ ΕΙΔΑΜΕ στο Innovation Lab της Nissan

Συντάκτης:
 

Το NewsAuto ταξίδεψε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, για να εξερευνήσει το περίφημο Innovation Lab της Nissan, ένα χώρο που λειτουργεί ως μία καινοτόμος δεξαμενή ιδεών που ίσως να αλλάξουν το μέλλον των αστικών μετακινήσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Η σύνδεση είναι εύλογη. Η ιαπωνική εταιρεία έχει αποδείξει πόση σημασία δίνει στα νέα μυαλά, τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τη σκέψη… έξω από το κουτί. Και έχει αναδείξει τις ιδέες νεών ανθρώπων με όραμα, μέσω διαγωνισμών όπως το Generation N, το οποίο έκανε πράξη το σλόγκαν της μάρκας «Innovation that Excites» (Καινοτομία που Ενθουσιάζει).

Στη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του εν λόγω διαγωνισμού στη χώρα μας, «έτρεξε» και ένας διαγωνισμός μέσω του οποίου δύο τυχεροί ψηφοφόροι στην ανάδειξη του νικητή, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει στο Innovation Lab της Πόλης του Φωτός. Οι δυο όμως, έγιναν τρεις, αφού δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Μία όμορφη λοιπόν Φθινοπωρινή ημέρα, βρεθήκαμε να περπατάμε στους γεμάτους ζωή δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, καθοδόν για το Le Square. Ένας χώρος κοντά στο Pompidou και δίπλα στη στάση Saint-Sebastien-Froissart του μετρό. Μη περιμένετε ένα καινούριο, πομπώδες κτίριο φουτουριστικού design. Μη ξεχνάτε -εμείς το ξεχάσαμε- πως μιλάμε για ένα καινοτόμο χώρο που έρχεται μεταξύ άλλων να καθορίσει νέους τρόπους εργασίας. Να αλλάξει δηλαδή αυτό που υπάρχει ήδη, να το μετατρέψει σε κάτι πιο αποδοτικό.

Nissan-Innovation-Lab-j640

Έτσι λοιπόν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως περνώντας από ένα σκοτεινό σοκάκι βρεθήκαμε στην είδοσο του La Square. Όμως έκτοτε, η διαφορετικότητά του τονιζόταν από το κάθε τι. Η είσοδος δεν είχε security, τυπικότητες αλλά αντί αυτού, λες και ήμασταν ήδη στο εργασιακό μέλλον, δίπλα μας περνούσαν ποδήλατα (!). Αυτός είναι ο βασικός τρόπος μετακίνησης των εργαζομένων και κάποιες φορές με αυτά φτάνουν μέχρι το… γραφείο τους!

Nissan-Innovation-Lab-g640

Όλα αυτά σε ένα χώρο που τον Μάρτιο του 2017 μεταμόρφωσε μία τεράστια αλλά εγκαταλελειμμένη έκθεση αυτοκινήτου, σε ένα κέντρο καινοτομίας που καθημερινά διερευνάει το μέλλον της κινητικότητας,  διευρύνοντας  τους ορίζοντες της φίρμας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συνεργασία γύρω από νέα είδη επιχειρηματικής οργάνωσης με «συμπαίκτες» από το γαλλικό  επιχειρηματικό – και όχι μόνο – «οικοσύστημα».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Nissan-Innovation-Lab-d640

Κοινώς, η Nissan ανοίγει την πόρτα σε ανήσυχα πνεύματα που ξύνουν το κεφάλι τους για να βρουν λύσεις κυρίως σε θέματα που αφορούν αστικές μετακινήσεις. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως δεν αφορά μόνο start ups που εστιάζουν σε αυτόν τον τομέα αλλά και σε παράλληλα σύμπαντα που παρότι μπορεί σήμερα να μη πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αυτοκίνηση και τις μετακινήσεις, δεν ξέρεις πως μπορεί να διασταυρωθούν οι δρόμοι σου αύριο.

Nissan-Innovation-Lab-i640

Και πέραν αυτού, μπορεί στα μέρη μας να έχουμε συνηθίσει ο μέτριος να τραβάει προς τα κάτω τον ικανό, όμως στη Nissan ακολουθούν το δόγμα που λέει πως ο πανέξυπνος, ίσως κάνει ακόμα καλύτερο τον ικανό που απλά θα δουλεύει δίπλα του. Έτσι λοιπόν οι νεοφυείς επιχειρήσεις δουλεύουν σε έναν ενιαίο χώρο, συχνά χωρίς καν διαχωριστικά – ανάλογα φυσικά και πόσο «φασαριόζικος» είναι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Σσσσσςςςς! Κάποιος κάνει… reset!

Κεντρικά συναντά κανείς ένα σαλόνι που εν μέσω διαλείμματος οι εργαζόμενοι κοινωνικοποιούνται, χώρος… ανάπαυσης, για έναν σύντομο υπνάκο που μπορεί να ξεκουράσει και να κάνει reset σε ένα κουρασμένο μυαλό, στις κουζίνες η ανακύκλωση είναι σε πρώτο πλάνο ενώ υπάρχουν κοινόχρηστα μηχανήματα και χώροι όπου μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις ή να «δουλευτούν» projects. Έτσι μία ιδέα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έμενε στο ράφι ελλείψει πόρων ακόμα και για να παρουσιαστεί σωστά, τώρα έχει μία ελπίδα.

Nissan-Innovation-Lab-k640tall

Μετά από μία απλή ξενάγηση μάθαμε κι εμείς πολλά, βλέποντας για παράδειγμα την έξυπνη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στο innovation lab της Nissan σχετικά με το πως να δουλέψεις μία ιδέα, απλά, οικονομικά αλλά έξυπνα εργαλεία για να προκύπτει βροχή ιδεών γύρω από ένα αντικείμενο, σε μία συνεχή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτόν που παρουσιάζει για παράδειγμα μία εφαρμογή και την υπόλοιπη ομάδα που τη διανθίζει ή την αλλάζει βήμα-βήμα βάσει συνολικής σκέψης.

<img src="https://www.newsauto.gr/wp-content/uploadss/2018/12/Nissan-Innovation-Lab-panos-b640.jpg" alt="Nissan-Innovation-Lab-panos-b640" width="640" height="361" srcset="https://www.newsauto.gr/wp-content/uploadss/2018/12/Nissan-Innovation-Lab-panos-b640-133x75.jpg 133w,...(περισσότερα: https://www.newsauto.gr)

share->share_count); ?>