ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ DRONES ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ της Νέας Υόρκης

Συντάκτης:
Κατηγορία: ΗΠΑ
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS-Unmanned Aircraft System) ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Θα συμμετέχουν αστυνομικοί που έχουν λάβει ειδικές άδειες από την Technical Assistance Response Unit (TARU), οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα νεοαποκτηθέντα drones σε μια σειρά αποστολών, από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μέχρι πρόσβαση σε δυσπρόσιτους χώρους εγκλημάτων, καταστάσεις με ομήρους κ.α.

Η αστυνομία της πόλης υπογραμμίζει πως τα drones θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι ειδικά αδειοδοτημένοι αστυνομικοί της TARU, που έχουν περάσει εξαντλητική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο εγχείρημα συνδράμει η εξειδίκευση της TARU σε θέματα οπτικοακουστικής τεχνολογίας, βοηθώντας στις έρευνες μέσω βίντεο παρακολούθησης, καταγραφής της δράσης της αστυνομίας σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και συλλήψεων, παρέχοντας ζωντανή εικόνα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κ.α.

The New York City Police Department has unveiled a fleet of drones that will be used in hostage situations and search and rescue operations — but a civil rights group worries they might be used to invade privacy https://t.co/xQ6u4VFJ3C pic.twitter.com/JZLwHgm7uD

— CNN International (@cnni) 5 Δεκεμβρίου 2018

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει να είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τα οφέλη της νέας, και πάντα βελτιούμενης τεχνολογίας», είπε ο επίτροπος Αστυνομίας, Τζέιμς ο’ Νιλ και συνέχισε: «Το νέο μας πρόγραμμα UAS είναι κομμάτι αυτής της εξέλιξης. Επιτρέπει στους άριστα εκπαιδευμένους αστυνομικούς μας να ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στους πολίτες που υπηρετούν και να κάνουν την κρίσιμης σημασίας δουλειά της NYPD με πιο αποτελεσματικούς, αποδοτικούς και ασφαλείς για όλους τρόπους».

New York Police Department to launch drone fleet https://t.co/FKiVqWMMJX

— syracuse.com (@syracusedotcom) 5 Δεκεμβρίου 2018

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ν. Υόρκης, η χρήση των drones θα αφορά σε έρευνα και διάσωση, καταγραφή χώρων ατυχημάτων και εγκλημάτων, έρευνες για στοιχεία σε δυσπρόσιτες περιοχές, περιστατικά με επικίνδυνες ουσίες, παρακολούθηση πλήθους σε μεγάλα events, παροχή βοήθειας σε καταστάσεις ομηρίας και άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σχετική έγκριση. Διευκρινίζεται πως οι «μη αποδεκτές χρήσεις» περιλαμβάνουν περιπολίες ρουτίνας, ακινητοποίηση οχημάτων και υπόπτων, έλεγχο κυκλοφορίας, χρήση ως όπλα (και εξοπλισμό με όπλα) και έρευνες άνευ εντάλματος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πάνω από 900 μονάδες αστυνομίας, πυροσβεστικής και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανά τη χώρα χρησιμοποιούν drones.

Η εν λόγω ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αντίδραση της NYCLU (New York Civil Liberties Union), όπου αναφέρεται πως η NYPD, πριν την ανακοίνωση, είχε παρέχει προσχέδιο της σχετικής πολιτικής της και είχε συναντήσεις μαζί της. Σε αυτό το πλαίσιο, η NYCLU εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς και η αστυνομία έκανε κάποιες αλλαγές, «ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το πρόγραμμα drones της NYPD αποτελεί σοβαρή απειλή προς την ιδιωτικότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης».

The New York Police Department announced that officers will use 14 drones to map crime scenes, watch over large events and aid search-and-rescue operations https://t.co/70sPjyJitn

— News In The World (@NewsInTheWorld) 5 Δεκεμβρίου 2018

Σύμφωνα με τον βοηθό νομικό διευθυντή της NYCLU, Κρίστοφερ Νταν, «η πολιτική της NYPD για τη χρήση drones δεν θέτει ουσιώδεις περιορισμούς στη χρήση drones από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου βίντεο από drones με πολιτικές δραστηριότητες και προσωπικές ιδιωτικές συμπεριφορές, ορατές μόνο από τον ουρανό».

New York Police Unveil Drone Program https://t.co/scEcmVJS3c pic.twitter.com/l2aJNaoU8t

— DailyHaroof.com (@DailyHaroofcom) 5 Δεκεμβρίου 2018

...(περισσότερα)

share->share_count); ?>