ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΦΥΛΛΟΡΟΕΙ Ο δικηγορικός κόσμος

Συντάκτης:
Κατηγορία: Εργασία, Θράκη Ετικέτες:
 

"Αυτή τη στιγμή στα Πρωτοδικεία κατατίθεται το ¼ των εισαγωγικών δικογράφων που κατατίθενται πριν από μια τριετία στα Πρωτοδικεία. Που σημαίνει ότι έχουμε νέες υποθέσεις στο 25% της προηγούμενης περιόδου. Όταν έχεις μείωση του επαγγελματικού σου ορίζοντα κατά τέτοιο ποσοστό, εσύ πώς οραματίζεσαι μια νέα Νομική για να τους πας όλους αυτούς πού; Να τους βάλεις πού;» αναρωτιέται ο δικηγόρος κ. Στέργιος Γιαλάογλου και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον του δικηγορικού κόσμου.

Σύμφωνα με τον κο Γιαλάογλου το πολυμελές Πρωτοδικείο έχει καταργηθεί στην πράξη, έχει μια με δύο υποθέσεις δικάσιμες , αυτές που είναι πάνω από 200.000, «άρα», όπως λέει, «δεν υπάρχουν αντικείμενα πάνω από 200.000, παρά μόνο οι τράπεζες, οι οποίες έχουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, άρα κατεβαίνουμε στο Μονομελές και στο Ειρηνοδικείο , που δέχονται τη μεγαλύτερη πληθώρα υποθέσεων γιατί είναι τα χαμηλά ποσά, όταν σ’ αυτά έχεις το ¼ των υποθέσεων εισαγωγικά, ποιος ο λόγος να προσθέσεις νέους δικηγόρους στους ήδη υπάρχοντες;»

Οι πολίτες αποφεύγουν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη λόγω κόστους; ρωτάμε τον κο Γιαλάογλου και απαντά πως ναι γιατί όπως λέει «Είναι πανάκριβη η Δικαιοσύνη , είναι εξοντωτική έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία με τα υπερβολικά έξοδα και τις κρατήσεις, την έκαναν Δικαιοσύνη μόνο γι αυτούς που έχουν.» Όπως σημειώνει ο κος Γιαλάογλου «παραιτείται από το δίκαιο του όποιος δεν έχει χρήματα. Αντίθετα, έχουμε μια μετατόπιση της δαπάνης στο δημόσιο. Όταν στις δέκα υποθέσεις των κακουργημάτων, οι έξι ζητούν αυτεπάγγελτο διορισμό, αυτό σημαίνει, ότι αυτοί οι δικηγόροι θα πληρωθούν από το δημόσιο. Άρα, η επαγγελματική δαπάνη αυξήθηκε.»

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όσον αφορά στη «φυλλοροή» που σημειώνεται στον δικηγορικό κόσμο ο κος Γιαλάογλου απαντά πως «Όλοι οι νέοι φεύγουν , κανείς δεν κάθεται» κι εξηγεί «Ο αριθμός βαίνει πτωτικός στους Δικηγορικούς Συλλόγους. Εμείς είχαμε μια αύξηση γύρω στις 30% πριν πέντε έξι χρόνια. Οι Σύλλογοι είχαν πλησιάσει τους 300. Δεν ήταν πάντα καλό αυτό και ο υπερπληθωρισμός είχε τα αρνητικά του, υπήρχε όμως ένας ορίζοντας επαγγελματικός που έλεγες ότι μπορούσε να τους απορροφήσει, με κραδασμούς, αλλά τους απορροφούσε. Τώρα πλέον δεν μπορεί. Δηλαδή τι θα έπρεπε να χαιρόμαστε που αποχωρούν οι νέοι; Όχι, αλλά το αντίθετο είναι. Το μέλλον της δικηγορίας δεν είναι σε μας, εμείς τον κλείσαμε τον κύκλο μας, αργά ή γρήγορα εμείς τον κλείσαμε, οπότε ο νέος τι κάνει;» αναρωτιέται και σημειώνει με νόημα « Είναι νέοι δικηγόροι με μεταπτυχιακές σπουδές, που εμείς δεν είχαμε, διδακτορικά, που εμείς δεν είχαμε, με γνώση των νέων τεχνολογιών, που εμείς δεν είχαμε. Αυτοί είναι όλοι μυαλά. Πού πάνε αυτά τα μυαλά;»
Φώτο:Στέργιος Γιαλάογλου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα: http://www.ert.gr)

    share->share_count); ?>