ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη ιδανικές για διαβητικούς

Συντάκτης:
Κατηγορία: Κόσμος, Υγεία
 

Πολλοί θα πούνε: κουραμπιές χωρίς ζάχαρη είναι γιαλαντζί, ή αλλιώς η ντροπή των κουραμπιέδων. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω υγείας να καταναλώνουν ζάχαρη και άλλοι που έχουν μπει σε μια sugar free διατροφή γιατί όπως και να το κάνουμε, όσο γλυκιά και αν είναι η άτιμη, καλό δεν κάνει.

Επιπλέον, το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, πέρα από πολλές θερμίδες έχει και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν βέβαια ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Για αυτό να θυμόμαστε ότι ένας κουραμπιές (περίπου 40 γραμμαρίων) περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γραμμάρια λιπαρά!

Οπότε για να γλιτώσουμε την απαγόρευση, το εμπάργκο της λευκής αυτής υπέροχης μπισκοτένιας (περίπου) μπαλίτσας, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν. Εμείς εντοπίσαμε κάποιες που μας γαργάλισαν τη φαντασία και είπαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Κάτι σαν χιπστεροκουραμπιέδες δηλαδή. Απολαύστε.

Tip: αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε στέβια αντί ζάχαρης, το νου σας στο γεγονός ότι η αναλογία συνήθως είναι 1 γραμμ. στέβια προς 8-12 γραμμ. ζάχαρης. Για αυτό προσοχή στη συσκευασία και την αναλογία που αναγράφεται!

Vegan κουραμπιεδάκια χωρίς γλουτένη πασπαλισμένα με καρύδα

Υλικά (για 30 μικρά κουραμπιεδάκια)
• 120 γρ (περίπου η μισή δόση) vegan μαργαρίνη
• 140 γρ (περίπου 3/4 φλιτζ.) αλεύρι ρυζιού
• 140 γρ. (1 φλιτζ.) αλεύρι καλαμποκιού
• 10 γρ στέβια
• 2 κ.σ. κονιάκ
• 2 κ.σ. φυτικό γάλα
• 2 κ.γ. κοφτά baking powder
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• λίγη βανίλια (χρησιμοποίησα 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα, σπιτικό)
• 3/4 φλιτζ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Για το πασπάλισμα
• ανθόνερο (προαιρετικά)
• αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου ή στέβια (καλύτερα σε μίξη με κάποιο από τα άλλα)

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Εκτέλεση
1. Λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά την μαργαρίνη και την ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με την στέβια, το κονιάκ και το φυτικό γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε το baking powder, το ξύσμα και το αλεύρι καλαμποκιού και το αλεύρι ρυζιού και ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Παίρνουμε κομματάκια από την ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και μεγάλους κουραμπιέδες (σε αυτή την περίπτωση διπλασιάζουμε την συνταγή για να βγουν γύρω στα τριάντα κομμάτια). Τοποθετούμε τα κουραμπιεδάκια μας σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητικό ταψάκι, αφήνοντας 2 εκατοστά τουλάχιστον μεταξύ τους για να μην μας κολλήσουν στο ψήσιμο.

4. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν πολύ πολύ ελαφρά. Ραντίζουμε με ανθόνερο αν θέλουμε όσο είναι ακόμα ζεστοί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί (αν προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε όσο είναι ζεστοί θα θρυμματιστούν).

5. Όταν είναι εντελώς κρύοι πασπαλίζουμε με αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου ή στέβια και σερβίρουμε.

*η αρχική συνταγή είναι με 100 γραμ. ζάχαρη, οπότε έγινε η αντικατάσταση με στέβια 1:10 

...(περισσότερα: https://www.altsantiri.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.