Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η Ν. ΚΟΡΕΑ είναι στρατηγικοί εταίροι στη ναυτιλία-Η ελληνική κουζίνα ενώνει (audio)

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία Ετικέτες: ,
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Η Νότια Κορέα, μια χώρα λίγο μικρότερη σε μέγεθος απο την Ελλάδα, σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό και περίπου διπλάσιο κατά κεφαλή εισόδημα ήταν το θέμα τη εκπομπής «Η παγκόσμια Φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της Ν. Κορέα στην Ελλάδα, κ.M. Soo-suk LIM, τον Διοσύνη Σουρβάνο, πληρεξούσιο υπουργό A΄, Διεύθυνση Κίνας, Βόρειας & Νότιας Κορέας & Μογγολίας, τον Νίκο Κορδώνια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα και τον Ανδρέα Βαρσακόπουλο που είναι celebrity εκεί.

Το οικονομικό θαύμα της Νότιας Κορέας χρειάσθηκε λίγες μόλις δεκαετίες για να γίνει πραγματικότητα και σήμερα η βιομηχανική αυτή χώρα έχει να επιδείξει μερικές απο τις πιο γνωστές εταιρείες διεθνώς όπως η Samsung, η LG και η Hyundai. Μάλιστα, η Ν. Κορέα μπήκε στη ναυπήγηση των πλοίων μέσω της Hyundai Heavy Industries (ΗΗΙ) βοηθούμενη από τον Ελληνα εφοπλιστή, ο Γιώργος Λιβανός στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο κ. Λιβανός ήταν ο μοναδικός που εμπιστεύθηκε τον ιδρυτή της ΗΗΙ, κ.Chung, δίνοντάς του μια παραγγελία για δύο πλοία αξίας 31 εκατ. δολαρίων περίπου το καθένα εκείνη την περίοδο χωρίς την οποία ο τελευταίος δεν θα εξασφάλιζε δάνειο απο την τράπεζα Barclays για να φτιάξει ένα ναυπηγείο για μεγάλα πλοία από το μηδέν. Η Barclays έδωσε το δάνειο στον κ. Chung υπό τον όρο ότι θα έπρεπε να εξασφαλίσει μια μεγάλη παραγγελία. Τα εγκαίνια του ναυπηγείου και η βάπτιση των δυο πλοίων έγιναν ταυτόχρονα το καλοκαίρι του 1974, παρουσία του τότε προέδρου της Νοτίου Κορέας κ. Park.

Η Νότια Κορέα, η οποία διαχωρίσθηκε απο την Βόρεια Κορέα το 1953, έχει κατά κεφαλή εισόδημα 30.000 δολάρια περίπου, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων με βάση τα στοιχεία του 2017 και πληθυσμό 51,5 εκατομμύρια. Η έκτασή της είναι 100.284 τετρ. χιλιόμετρα έναντι 132.000 τετρ. χιλιομέτρων της Ελλάδας.

Διονύσης Σουρβάνος

Ερωτηθείς γιατί η οικονομία της Ν. Κορέα είναι ισχυρή, ο διπλωμάτης που έχει διατελέσει χρόνια πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ν. Κορέα απάντησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Νοτιοκορεάτες έχουν σεβασμό στην ιεραρχία και οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών, που είναι κυρίως οικογενειακές, έχουν ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην μακροοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Επίσης, οι εργαζόμενοι είναι επιμελείς, συνεπείς και πειθαρχημένοι. «Είναι δουλευταράδες καθότι εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από πολλά άλλα κράτη και παίρνουν λίγες άδειες. Οι άδειες είναι μια η δυο εβδομάδες για τους περισσότερους εξ’αυτών,» τόνισε.

Η ασιατική κρίση του 1997-98 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη πορεία της Νοτίου Κορέας καθώς κατάλαβε πως έπρεπε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η οικονομία της ανταγωνιστική, συμπλήρωσε ο κ. Σουρβάνος, προσθέτοντας ότι κατάλαβε πως πρέπει να είναι εξαγωγική χώρα προκειμένου να εξισορροπήσει την έλλειψη φυσικών πόρων που θα έπρεπε να εισάγει.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη ναυπηγική βιομηχανία της Ν. Κορέας που ξεχωρίζει για την ποιότητα των πλοίων και ειδικότερα στην περίπτωση της ιστορικής συνεργασίας της HHI με τον εφοπλιστή του Γιώργο Λιβανό.

Ερωτηθείς για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ν. Κορέα, ο κ. Σουρβάνος αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος των νοικοκυριών στο εσωτερικό και στη γείτονα Κίνα ως οικονομικό ανταγωνιστή της.

Ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας

H N. Κορέα θεωρεί την Ελλάδα αδελφή χώρα και αυτός είναι ο λόγος που πάνω απο 50.000 Νοτιοκορεάτες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, τόνισε ο πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμονες για τους 10.000 περίπου ¨Ελληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και πολέμησαν για την ελευθερία, την δημοκρατία και την ανεξαρτησία τους.

Η Ελλάδα και η Ν. Κορέα είναι στρατηγικοί εταίροι στην ναυτιλία και την ναυπηγική. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ελληνες εφοπλιστές είχαν δώσει πάνω από 80 παραγγελίες για νέα πλοία σε νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία.

Η εκπαίδευση, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η καινοτομία για παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι τα μυστικά της επιτυχίας της Νοτίου Κορέα σύμφωνα με τον πρεσβευτή. Η χώρα έχει ακολουθήσει επιθετική εξαγωγική πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η επιτυχία μεγάλων εταιρειών, όπως η Samsung, LG και η Huyndai, να αντιμετωπίσουν τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό βασίζεται στην αναβάθμιση της τεχνολογίας από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα στην ανάπτυξη και έρευνα (R&D) και την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη).

Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι...(περισσότερα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.