Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΥΝΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟ ονοματολογικό το μήνυμα Τσίπρα σε Πούτιν

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική Ετικέτες:
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Ένα «ηχηρό» μήνυμα ότι έχουν ξεπεραστεί οι «αναταράξεις» στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας έστειλε τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το Κρεμλίνο. 

«Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», τόνισε όλο νόημα ο Τσίπρας.

Μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σημασία της για την Ελλάδα, τονίζοντας απευθυνόμενος στον ρώσο Πρόεδρο «πως λύνει δίκαια το ονοματολογικό». Η εν λόγω αναφορά δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι αντίθετη τόσο στη Συμφωνία, όσο και στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και με ευρεία ατζέντα θεμάτων που απασχολούν και τις δύο χώρες.

Το altsantiri.gr μεταδίδει ζωντανά τη διαδικασία: 

Τσίπρας: Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις σε σταθερές ράγες

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Πούτιν: Μας ενώνουν πολλές προοπτικές 

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«Η σελίδα αυτή έχει κλείσει», τόνισε για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών ο Πούτιν

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, ο Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στη δεύτερη ερώτηση, από ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών, ο Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.

...(περισσότερα)

share->share_count); ?>