Η ΝΕΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ CDU – ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ στη Μέρκελ στον ενικό και στηρίζει της απόψεις της

Συντάκτης:
Κατηγορία: Κόσμος, Πολιτική Ετικέτες:
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Η νέα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ βρίσκεται στην πολιτική εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Έγινε αρχηγός νεολαίας, ομοσπονδιακή βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, γενική γραμματέας του CDU και τώρα αρχηγός του. Από αυτή τη θέση δικαιούται ασφαλώς να ελπίζει μέχρι και για την Καγκελαρία. Η βιογραφία της άλλωστε φέρει τον τίτλο «Θέλω, μπορώ και θα το κάνω».

Ποια είναι όμως η γυναίκα που διαδέχεται την ‘Αγκελα Μέρκελ έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της Γερμανίας; Παρά την συνεχή ενασχόλησή της με τα κοινά, στην δημοσιότητα υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τη ζωή, την προσωπικότητα και τις απόψεις της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ οι περιγραφές για «μίνι Μέρκελ» και για «αντίγραφο» της Καγκελαρίου μάλλον την αδικούν.

«Κλαψούριζε πιο χαμηλόφωνα, Λίντνερ!»

Είναι αλήθεια ότι η 56χρονη πολιτικός από το Ζάαρλαντ αποτέλεσε επιλογή της ‘Αγκελα Μέρκελ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του CDU. Αλήθεια είναι και ότι έμαθε πρώτη την απόφασή της να μην είναι και πάλι υποψήφια για αρχηγός του κόμματος ή για Καγκελάριος. Αλήθεια είναι επίσης ότι είναι από τους λίγους συνεργάτες της Καγκελαρίου που της απευθύνονται στον ενικό. Αλήθεια είναι όμως και ότι το 2011, στη εποχή της παντοδυναμίας της ‘Αγκελα Μέρκελ, η ΑΚΚ όπως την αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, δεν δίστασε να ρισκάρει ακόμη και την καριέρα της κάνει αυτό που ήθελε. Ως Πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, ηγείτο της πρώτης κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU, Πράσινοι, FDP) στη χώρα, προς μεγάλη ικανοποίηση της Καγκελαρίου που πίστευε βαθιά στο συγκεκριμένο σχήμα. Η σημερινή αρχηγός του CDU όμως διέλυσε με μια κίνηση τον συνασπισμό, όταν θεώρησε ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια συνύπαρξης, γεγονός που προκάλεσε την οργή – και τις φωνές – της κυρίας Μέρκελ, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η ίδια η κυρία Κραμπ – Καρενμπάουερ. Πολύ αργότερα, θα βίωνε ως Γενική Γραμματέας του κόμματος την αποτυχία της προσπάθειας σχηματισμού αντίστοιχης κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο. Κάποιοι από τους παρόντες σε εκείνη την δραματική συνεδρίαση που διέλυσε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντντερ διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά των άλλων απέναντι στο κόμμα του, θυμούνται ότι μάλλον ξαφνιάστηκαν όταν την άκουσαν να λέει σαρκαστικά: «Κλαψούριζε πιο χαμηλόφωνα, Λίντνερ!».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πολιτική της διαδρομή μιλούν για μια πολιτικό της κεντροδεξιάς, με πιο «σοσιαλιστικές» απόψεις στα θέματα εργασίας, ασφάλισης και πρόνοιας, αλλά πιο συντηρητικές σε θέματα κοινωνικά, όπως π.χ. ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου ή η υποχρεωτική στράτευση. Προέρχεται άλλωστε από συντηρητική καθολική οικογένεια με έξι κόρες, ενώ η ίδια παντρεύτηκε στα 22 και έχει τρία ενήλικα παιδιά. Το 1998, όταν μπήκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως αντικαταστάτρια άλλου βουλευτή και αργότερα εξελέγη, έμεινε μόνο έξι μήνες στη θέση της πριν επιστρέψει μονίμως στο Ζάαρλαντ και στην τοπική πολιτική. Ακόμη θυμάται ότι έκλαιγε σε όλη τη διαδρομή για την Βόννη, διότι άφηνε πίσω την οικογένειά της. Τώρα τα πράγματα στο σπίτι είναι καλύτερα. Ο σύζυγός της, που έχει αναλάβει όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δήλωσε ενθουσιασμένος με την εκλογή της, αν και προέβλεψε ότι ο ίδιος θα μένει στο εξής πολύ περισσότερο μόνος.

Στον δρόμο προς την χθεσινή εκλογή, η νέα Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της για τα θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς: για την προσφυγική κρίση, συμφωνεί με τους χειρισμούς της ‘Αγκελα Μέρκελ, ασκεί ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι η κοινωνία δεν συμμετείχε σε αυτή την πολιτική, αλλά και για τις ανεπάρκειες των υπηρεσιών ασύλου. Η πρότασή της πάντως, να υπάρχει η δυνατότητα οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται να διαπράττουν εγκλήματα να επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους, ακόμη και αν η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, συνάντησε την αντίσταση ακόμη και του συντηρητικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πιο συντηρητική είναι η άποψή της και για τους μουσουλμάνους. Δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θεωρεί πως η περίφημη φράση της Καγκελαρίου, «το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία» κάνει καλό στη χώρα και έθεσε ως προϋπόθεση τον σεβασμό στις αρχές της ανοιχτής γερμανικής κοινωνίας.

Στο θέμα του «γάμου για όλους», η ΑΚΚ εμφανίστηκε κάτι περισσότερο από επιφυλακτική. «Το επόμενο βήμα τι θα είναι, ο γάμος μεταξύ συγγενών;», διερωτήθηκε προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά προχθές, σε δηλώσεις της λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά.

Στα ευρωπαϊκά θέματα η νέα αρχηγός δεν φαίνεται να απέχει σημαντικά από τις θέσεις της ‘Αγκελα Μέρκελ, γεγονός που μάλλον καθησυχάζει σε πρώτη...(περισσότερα)

share->share_count); ?>