ΜΑΚΡΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ φεύγει ξανά εκτός ελέγχου. Προβοκάτσιες λεηλασίες αστυνομική βία…

Συντάκτης:
Κατηγορία: Κόσμος, Πολιτική
 

Στο https://thefaq.gr διαβάσαμε:

“Έπεσε βροχή, έπεσε κ η νύχτα κ τώρα ομάδες από Κίτρινα Γιλέκα έχουν σκορπιστεί σε διάφορες γωνιές του Παρισιού Διαδηλώνουν φωνάζοντας «Μακρόν Παραιτήσου».Την ίδια ώρα είδα ταραξίες να βάζουν Κίτρινα Γιλέκα κ να προσπάθουν να διαρρήξουν διαμέρισμα κ να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα”

Έπεσε βροχή, έπεσε κ η νύχτα κ τώρα ομάδες από Κίτρινα Γιλέκα έχουν σκορπιστεί σε διάφορες γωνιές του Παρισιού Διαδηλώνουν φωνάζοντας «Μακρόν Παραιτήσου».Την ίδια ώρα είδα ταραξίες να βάζουν Κίτρινα Γιλέκα κ να προσπάθουν να διαρρήξουν διαμέρισμα κ να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα

— Maria Denaxa (@mdenaxa) 8 Δεκεμβρίου 2018

Διαστάσεις εξέγερσης παίρνει πλέον το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” στο Παρίσι, με αιτήματα που πλέον ξεπερνάνε κατά πολύ τους φόρους στα καύσιμα και λαμβανουν πολιτικο-ιεδολογικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το Παρίσι να ζει απόψε το βράδυ στιγμές έντασης που θυμιζουν Μαη του 69 και η υπόλοιπη Ευρώπη ( και η ευρωζώνη ) να παρακολουθούννμε κομμένη την ανάσα γνωρίζοντας πως ότι ξεκινά στο Παρίσι, σπάνια περιοριζεται εντός των γαλλικών συνόρων…

Μέχρι τώρα… σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ο αριθμός των διαδηλωτών σήμερα, έφτασε τις 31.000.

Τις 1000 πλησιάζουν μέχρι αυτή την ώρα οι προσαγωγές στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας, ενώ 724 έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Οι τραυματίες μέχρι αυτή την ώρα φτάνουν τους 55.

Η ένταση όπως μετεδωσε η γνωστη δημοσιογραφος Μαρία Δεναξά πριν από 5 ώρες, ξεκίνησε όταν ενώ εξελισσόταν “καθιστική διαμαρτυρία των Κίτρινων Γιλέκων, κάποιοι αλλοι τραγουδούσαν την Μασσαλιωτιδα χωρίς καμία σκηνή βίας ή ταραχών, από πό το πουθενα άρχισε να βρέχει δακρυγόνα και κινητή ομάδα πάνοπλων αστυνομικών έδειξε την ισχύ της στους ειρηνικούς διαδηλωτές” … Ακολούθησε χάος , βια. ενω σημειώνονται και περιστατικά προβοκατορικων ενεργειών, ασχετων με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, με φαινόμενα λεηλασίας…

Πιοπ συγκεκριμενα στα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού (10, 2, 3) και στα «Μεγάλα Μπουλβάρτα» που βρίσκονται ανατολικά στα Ηλύσια Πεδία, μετακινήθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες, επιθετικές ομάδες ατόμων που φορούσαν κίτρινα γιλέκα, αλλά έδειχναν αποφασισμένα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Έκπληκτοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες, είδαν σήμερα μονάδες έφιππων αστυνομικών αλλά και τα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής στους δρόμους του «ιστορικού» λεγόμενου Παρισίου όπως η οδός Μπρετάνι (Bretagne) στο τρίτο διαμέρισμα, που δεν είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη» ζώνη. Δεν προϋπήρξαν επομένως έλεγχοι από την αστυνομία, έτσι πολλά ταραχοποιά στοιχεία πέρασαν εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα που είχαν στους σάκους τους. Εσπευσμένα τα μαγαζιά τροφίμων και τα καφενεία που ήταν ανοικτά, μάζεψαν τα πράγματα που είχαν στα πεζοδρόμια.

H αλλαγή στρατηγικής της αστυνομίας σήμερα, αποδείχθηκε ξεκάθαρα. Με μεγάλη κινητικότητα αλλά και επιθετικότητα οι αστυνομικές μονάδες κατευθύνονται κατά των ταραχοποιών τους οποίους και υποχρεώνουν να υποχωρήσουν. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα Σάββατα, όπου υποχωρούσαν οι αστυνομικοί αμυνόμενοι των επιθέσεων που υφίσταντο.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των έφιππων που έσπευδαν να εμποδίσουν το στήσιμο οδοφραγμάτων.

Στις 3 το απόγευμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ξηλώσουν τα τεράστια ξύλινα πλακάτ που προστάτευαν το γυάλινο κτίριο του Drugstore-Publicis, επί της Λεωφόρου. Το οδόφραγμα όμως που ξεκίνησαν να φτιάξουν γρήγορα ξηλώθηκε από τα ευκίνητα πλέον ΜΑΤ.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο, δεν υπάρχει σήμερα ίχνος κίτρινου γιλέκου πλησίον της Αψίδας που προφυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Στις τρεισήμισι τοπική ώρα, αλυσίδα αστυνομικών είχαν φτιάξει ισχυρό κλοιό γύρο από εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Ηλύσιων, εμποδίζοντάς τους να μετακινηθούν. Στους παραδίπλα δρόμους μονάδες γαλλικών ΜΑΤ (CRS) παραμένουν έτοιμοι να παρέμβουν ανάλογη με την εξέλιξη.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων (8.000) το Παρίσι έζησε εκ νέου έντονα επεισόδια, με φωτιές, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες, αλλά συγκριτικά πολύ πιο ελεγχόμενα από τις προηγούμενες φορές.

Στις 16:00 τοπική ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει 615 προσαγωγές εκ των οποίων 506 σε προσωρινή κράτηση. Το σύνολο των διαδηλωτών στη χώρα υπολογίζονται στις 35.000.

...(περισσότερα)

share->share_count); ?>