ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ την προστασία του Κόλπου Καλλονής

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Ερώτηση  για την προστασία του Κόλπου Καλλονής κατέθεσαν  στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης με θέμα «Τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες στον Κόλπο Καλλονής Νήσου Λέσβου», με την οποία ζητά από τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προστατευτεί ο Κόλπος Καλλονής, αφενός με τον αποχαρακτηρισμό του ως Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό και αφετέρου με τη μη εφαρμογή του ισχύοντος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Θέμα: «Τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες στον κόλπο Καλλονής Λέσβου»

  Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31722/04-11-2011 (ΦΕΚ 2505 Β΄), με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες:

 • Ο κόλπος Καλλονής χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στην οστρακοκαλλιέργεια
 • Από παλαιότερες μελέτες είχε προβλεφθεί η έγκριση δυο Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) εντός του κόλπου Καλλονής για την καλλιέργεια οστράκων και μιας ΠΟΑΥ νότια του Ακρωτηρίου Κέφαλος για την καλλιέργεια ιχθύων.
 • Σε προηγούμενη Ερώτηση, στις 19-01-2017 (Α.Π.: 2728/20-01-2017), είχαμε μεταφέρει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και των αλιευτικών συλλόγων, οι οποίοι ζητούσαν:

 • την επανεξέταση και την τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες,
 • το πάγωμα κάθε ενέργειας για την εγκατάσταση νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας στους κόλπους Καλλονής και Γέρας,
 • την αναστολή της λειτουργίας της υφιστάμενης οστρακοκαλλιέργειας στον κόλπο Καλλονής ή τουλάχιστον τη λειτουργία της υπό τη στενή και αποτελεσματική επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.
 • Με την Α.Π.: 204/21-02-2017 απάντησή του, ο υπουργός Π.ΕΝ. δεσμεύτηκε ότι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου θα περιελάμβανε δημόσια διαβούλευση, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες του τρέχοντος Ειδικού Πλαισίου ώστε το νέο πλαίσιο να αποτελέσει εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της και του φυσικού περιβάλλοντος.

  Με την παρούσα Ερώτηση, επιθυμούμε να επαναφέρουμε το ζήτημα, καθότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Σχεδίου, ενώ το υφιστάμενο καθεστώς παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας στην ήδη εγκατεστημένη μονάδα οστρακοκαλλιέργειας αλλά και εγκατάστασης νέων. Υπό αυτές τις συνθήκες, διαφαίνεται ο κίνδυνος παγίωσης καταστροφικών καταστάσεων για το θαλάσσιο οικοσύστημα, για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα την ακμάζουσα επαγγελματική ομάδα των αλιέων (400 αλιευτικά σκάφη και 1500 με 2000 εργαζόμενοι) που δραστηριοποιείται και ζει από τα αγαθά του εν λόγω κόλπου.

  Ο θαλάσσιος χώρος του κόλπου είναι μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, επειδή περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις με τραγάνες – υβώματα στα οποία αναπτύσσονται σημαντικά οικοσυστήματα, μοναδικά περιβάλλοντα στον κόσμο, τα οποία λειτουργούν ως ιχθυογεννητικοί τόποι για την τσιπούρα, τα μπαρμπούνια, τα κεφάλια, τις σουπιές κ.α. Εξάλλου, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του κόλπου αποτελεί αντικείμενο μελετών και διερεύνησης και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Οποιαδήποτε διαταραχή της περιοχής αυτής θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή του κόλπου και κατά συνέπεια στην τοπική κοινωνία.

  Επιπρόσθετα, ο εν λόγω κόλπος έχει χαρακτηριστεί ως ευτροφικός, μια κλειστή θάλασσα με μεγάλο χρόνο ανανέωσης των υδάτων του.

  Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κόλπος της Καλλονής είναι ήδη υπερπλήρης σε όστρακα που φύονται φυσιολογικά, αλιεύονται σε συγκεκριμένες και καθορισμένες περιόδους και προστατεύεται με την οστρακανάπαυση η οποία εξασφαλίζει εδώ και δεκαετίες την οικολογική του ισορροπία.

  Εν τέλει, ο κόλπος της Καλλονής είναι ένα πολυσύνθετο θαλάσσιο και χερσαίο οικοσύστημα με πολύ σημαντικές και ευαίσθητες οικολογικές ισορροπίες που χρήζει προστασίας. Για το λόγο αυτό σημαντικές θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές του έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με ειδικά καθεστώτα προστασίας της τοπικής πανίδας και ορνιθοπανίδας (310 είδη), εκ των οποίων κάποια είναι απολύτου προστασίας και επαπειλούμενα.

  Πέραν όλων των ανωτέρω, όλη η περιοχή του κόλπου της Καλλονής που δεσμεύεται από το ειδικό χωροταξικό για οστρακοκαλλιέργειες είναι και ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες, αρχαία λιμάνια (Σκαμνιούδι – Αλικούδι) και ποντισμένοι οικισμοί (αρχαίας Πύρρας κ.λπ.). Συνεχώς, ανακαλύπτονται νέα αξιόλογα ευρήματα στην εν λόγω περιοχή (π.χ. Ροδαφνούδια Λισβορίου).

  Κατά συνέπεια, δεδομένων των οικολογικών χαρακτηριστικών του, καθώς και της μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής του αξίας, ο κόλπος Καλλονής δεν δύναται να δεχτεί άλλες πιέσεις όπως αυτές των δραστηριοτήτων εντατικής οστρακοκαλλιέργειας, οι οποίες αναμένεται να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία του, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο οικοσύστημα το ίδιο αλλά και την τοπική κοινωνία που ζει και εξαρτάται πολλαπλώς από αυτό. Ενώ, είναι βέβαιο ότι θα παρενοχλεί την αρχαιολογική έρευνα και ενδέχεται…(περισσότερα)

  Πείτε τη γνώμη σας!

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.