ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ Ανάπτυξη η Πλατεία Υπαπαντής

Συντάκτης:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Τοποθέτηση για το ζήτημα της Πλατείας της Υπαπαντής πραγματοποίησαν οι δημοτικοί  σύμβουλοι του δήμου Καλαμάτας  Σταμάτης Μπεχράκης και Γιάννης Θεοφιλόπουλους.

Με αφορμή την παρέμβαση για τα αρχαία στην Πλατεία της Υπαπαντής που έγινε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ.Γ. Αλμπάνης το Μάρτιο του 2011 η προμελέτη ενεκρίθη από το ΚΑΣ, ως είχε, με τη μόνη παρατήρηση: την εξαίρεση της ειδικής κατασκευής στη ΝΑ γωνία της Πλατείας Υπαπαντής με το ακόλουθο αιτιολογικό: «[…] εκτός από τη διαμόρφωση, που προβλέπει την αποκάλυψη αρχαιολογικών καταλοίπων παλαιάς ανασκαφής και την κάλυψή τους με γυάλινο στέγαστρο, διότι η διατήρηση των καταλοίπων αυτών σε κατάχωση είναι προτιμότερη για την αποτελεσματική προστασία τους».

Επίσης επειδή  όλες οι τοπικές κοινωνικές , αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Καλαμάτας ομογνωμονούν στην μερική αποκάλυψη  και προστασία και ανάδειξη των αρχαίων που είχαν ανασκαφεί περίπου τη δεκαετία του 1950. Είναι προφανές ότι έχει  μεγάλη σημασία η μερική αποκάλυψητων αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής .Η σημασία του έργου βρίσκεται στην παρουσίαση της ιστορικής ταυτότητας της πόληςμας και  την καθημερινή  καταγραφή στη συλλογική συνείδησητης ιστορίας της για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Τα αρχαία  τα οποία είχαν καταγραφεί, φωτογραφηθεί και εν συνεχεία επιχωθεί προτάθηκε   κατά στην επικαιροποιημένη προμελέτη της Πλατείας, η οποία υπεβλήθη το 2010 από τη «ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – Γ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Ν. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ», να υπάρχει πρόβλεψη ειδικής κατασκευής από άθραυστο γυαλί, που θα σκεπάζει το χώρο τον αρχαίων, ενώ θα προβλέπει και κατάλληλο φωτισμό για τη νυχτερινή ανάδειξή τους ενώ από απόψεως Η/Μ εγκαταστάσεων προβλέπεται ειδικός κλιματισμός για τη συντήρησή τους.

Το αβίαστο συμπέρασμα που καταλήγει  κάθε πολίτης είναι ότι υπήρξε σημαντικό έλλειμμα ενδιαφέροντος από το 2011 μέχρι και σήμερα από την δημοτική αρχή της Καλαμάτας για την αλλαγή αυτή της  απόφασης  του ΚΑΣ. Η ενημέρωση του ΚΑΣ έπρεπε να γίνει μέσω συστηματικής  ενημέρωσής του για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν,τη σημασία του έργου για τους κατοίκους της Καλαμάτας αλλά και την επιθυμία αποδοχής του Δήμου Καλαμάτας στους όρους που πρέπει να περιγραφούν εκ μέρους του για την πλήρη προστασία την αρχαίων στην Πλατεία Υπαπαντής. Εάν υπάρχει αλληλογραφία με το ΚΑΣαπό το 2011 και μετά η δημοτική αρχή οφείλει να την δώσει στη δημοσιότητα. Διαφορετικά ας κινητοποιηθούμε ενωτικά και αποφασιστικά για την επανεξέταση της αρνητικής απόφασης του ΚΑΣ για  να διορθώσουμε το πρόβλημα ..

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • ...(περισσότερα)

  Υπεγράφη τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, από το Δήμαρχο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Κρεσφόντη Πουλόπουλο, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού, σύμβαση χρησιδανείου για την παραχώρηση εκ μέρους του Ναού προς το Δήμο, άνευ ανταλλάγματος, εδαφικής εκτάσεως συνολικής επιφανείας 5.325,73 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας: «Η έκταση αυτή είναι αναγκαία για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς το Σεβ Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την υπογραφή αυτής της συμβάσεως

  Διαφημιστική καταχώρηση
  Διαφημιστική καταχώρηση

  Κατόπιν της υπογραφής της συμβάσεως χρησιδανείου και της εγκρίσεως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αφορούν στην ανάπλαση, ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης και για το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (πλατεία Υπαπαντής)»

  ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ
  ΣΤΗ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

  Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Καλαμάτας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014-2020, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με κωδικό ΟΠΠΣ 3312 και τίτλο: «Πλέγμα αναπλάσεων στο Ιστορικό Κέντρο και στην παραλιακή ζώνη Καλαμάτας», έχει υποβάλει ολοκληρωμένα αιτήματα χρηματοδότησης των εξής έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4.599.200 €:

  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ
  ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

  Στόχος της ανάπλασης, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας

  Το σχέδιο της πλακόστρωσης περιλαμβάνει μεγάλα τετράγωνα περίπου 4.50m×4.50m τα οποία οργανώνουν και δίνουν κλίμακα στον χώρο Αυτά όμως τελειώνουν ακανόνιστα και σε απόσταση προς τα όρια της πλατείας, ώστε να αποφευχθεί ο τονισμός των ακανόνιστων, αλλά και ελαφρώς παραγώνων πλευρών της

  Το μάρμαρο που θα καλύπτει αυτά τα τετράγωνα σχήματα θα είναι χρώματος απαλού μπεζ με επιφάνεια αδρή «παλαιάς κοπής»
  Τα τετράγωνα πλαισιώνονται από λωρίδες σκουρότερου μπεζ μαρμάρου τύπου Καπανδριτίου κοπανιστό, ώστε να τονίζονται περισσότερο

  Το διάστημα...(περισσότερα: http://www.ert.gr)

  share->share_count); ?>