ΤΟ ΕΚΚΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – δίωξη νοσηλευτριών

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταδικάζει την άδικη και αυθαίρετη παραπομπή σε δίκη δύο βοηθών νοσηλευτριών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για υπόθεση αυτοκτονίας ψυχικά ασθενούς που έγινε στο ΓΝΚ στις 2 Αυγούστου του 2017. «Την ευθύνη για την εξέλιξη έχει η πολιτική για την ψυχική υγεία, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των δημοσιονομικών προσαρμογών. 

Όπως είναι γνωστό στο ΓΝΚ δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα νοσηλεύονται στην παθολογική, συχνά σε δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί με κάγκελα για ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Το κράτος καθιστά υπόλογο το ελάχιστο και ελαστικοποιημένο προσωπικό την ίδια ώρα που έχει στον «αυτόματο πιλότο» και στην ατομική ευθύνη των συγγενών τη ζωή των ψυχικά ασθενών, που θεωρεί «περιττή» την ύπαρξη όλων των απαραίτητων δομών και υποδομών στο Νομό, που δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και που πιέζει για την περιστολή του κόστους νοσηλείας. Από πλευράς των κυβερνήσεων, διαχρονικά, υπάρχει όχι αμέλεια, για τους ψυχικά πάσχοντες και γενικά τους ασθενείς, αλλά εγκληματική ευθύνη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί.

– Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις δύο διωκόμενες συναδέλφους και απαιτούμε την αθώωσή τους από την άδικη κατηγορία.
– Να γίνει η διαδικασία της δικαστικής δίωξης αφορμή για να διεκδικηθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.
– Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό.

Στηρίζουμε τις δράσεις που έχει προγραμματίσει το Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ για τις 16 Γενάρη που εκδικάζεται η υπόθεση».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΚΙ, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τόσο το ΝΤ Κεφαλονιάς-Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, όσο και η ΕΛΜΕ-ΚΙ, η οποία, μάλιστα κήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στα σχολεία, 11πμ με 2 μμ, για τις 16 Γενάρη, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό «παρών» στα δικαστήρια Αργοστολίου.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • (περισσότερα)

  Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταγγέλλει-ξανά-«την άδικη και αυθαίρετη»-όπως την χαρακτηρίζει-«δικαστική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος δύο βοηθών νοσηλευτριών, μετακυλώντας σε αυτές την διαχρονική πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων για την εγκληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ψυχική υγεία»

  Επισημαίνει, δε, ότι: «Η κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, που διατυπώνεται σε βάρος των δύο συναδέλφων, κρύβει την πραγματική πολιτική αιτία του θανάτου»

  Αναλυτικότερα, το ΕΚΚΙ, αναφέρει τα εξής:
  «Όλο το προηγούμενο διάστημα , αναδείχτηκαν η μη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος και εξοπλισμός , η γενικευμένη υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η ελαστικοποίηση των εργαζομένων

  Η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου», για κάθε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο και στο δημόσιο εν γένει Το ΕΚΚΙ στηρίζει τις όποιες κινητοποιήσεις , ενημερώνει τους συνάδελφους και μπαίνει πάντα μπροστά στα ζητήματα της υγείας καθώς αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους

  Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις διωκόμενες συναδέλφισσες στις 16 Γενάρη 12 το μεσημέρι τη μέρα της δίκης, στα δικαστήρια Αργοστολίου Την ίδια ώρα έχει κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση του ΔΣ του Ε Κ Κ -Ι…(περισσότερα: http://www.ert.gr)

  Πείτε τη γνώμη σας!

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.