ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο καιρός στην Κρήτη

Συντάκτης:
 

Στο https://dominonews.gr διαβάσαμε:

Άστατος και κρύος αναμένεται να είναι ο καιρός το διήμερο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία.

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί ο πολύ καλός και ανοιξιάτικος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, σταδιακά όμως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που δεν αποκλείεται να αφήσουν τοπικά ασθενή φαινόμενα, ενώ το βράδυ θα συννεφιάσει και στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΔ διευθύνσεις στα πελάγη, 3-4 μποφόρ στο Ιόνιο και 4-6 στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας ιδίως στα ανατολικά και νότια, «φλερτάροντας» τοπικά και με τους 20 βαθμούς Κελσίου. Η Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων θα αποτελέσει για τη χώρα μας μία μεταβατική ημέρα από τον θερμό στον ψυχρό τομέα καθώς η θερμοκρασία μέχρι το βράδυ θα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Αιτία της θερμοκρασιακής αυτής μεταβολής, θα αποτελέσει ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στη δυτική και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, το οποίο θα ανέλθει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, προκαλώντας την κάθοδο αρκετά ψυχρών αερίων μαζών από την ανατολική Ευρώπη που σε συνδυασμό με έναν ισχυρό πολικό αεροχείμαρρο θα προσεγγίσουν τα Βαλκάνια και κατά συνέπεια και τη χώρα μας.

Παράλληλα σε πρώτη φάση κάποιες βροχές φαίνεται να απασχολούν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια (με χιόνια μικρής έως μεσαίας διάρκειας στα ορεινά), πολύ γρήγορα όμως τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα σταματήσουν και θα μετατοπιστούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τετάρτη περιμένουμε τσουχτερό κρύο σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Πελ/νησου με χαμηλό υψόμετρο.

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η θέση των αερίων μαζών την παραμονή των Χριστουγέννων (Δευτέρα 24/12), ενώ στον επόμενο η θέση τους ανήμερα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12).

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα θα πέσουν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πεδινά της βόρειας χώρας, και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τις βορειότερες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι στα πελάγη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

...(περισσότερα)

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Άστατο καιρό με νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, προβλέπει σήμερα για την Κρήτη η ΕΜΥ

Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων θα σημειωθεί από το απόγευμα Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά το πρωί έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα)

    share->share_count); ?>