ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΗΓΕΣ – Αλαγονίας. Εγκατάλειψη του Ταϋγέτου καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Για μία ακόμα φορά αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών Αλαγονίας και Πηγών. Το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου παραμένει χρόνια χωρίς εκτεταμένη συντήρηση και αναγκαίες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα σε κάθε μικρή ή μεγάλη κακοκαιρία οι κάτοικοι να ρισκάρουν την ασφάλειά τους για να μετακινηθούν στα χωριά τους. Οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου είναι απλά ζήτημα χρόνου να συμβούν καταγγέλλουν οι κάτοικοι και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την αντιμετώπισή τους.

Η εγκατάλειψη του οδικού δικτύου είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για την ερημοποίηση και τον οικονομικό μαρασμό ολόκληρου του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, ο οποίος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας.

Το τελευταίο επεισόδια στο σήριαλ που ονομάζεται οδικό δίκτυο Ταϋγέτου είναι η καθίζηση σε τμήμα μήκους 35 μέτρων στο δρόμο Πηγές – Αλαγονία, αλλά και στο δρόμο που ενώνει την Αλαγονία με τον οικισμό Μαχαλά. Φυσικά οι κατολισθήσεις στο τμήμα Διπόταμα – Καρβέλι – Λαδά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κινδυνέψει σοβαρά διερχόμενα οχήματα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ Καλαμάτας που στο τμήμα που έχει υποστεί καθίζηση  δεν μπορεί πλέον να διεξαχθεί η κυκλοφορία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η αποκατάστασή του.   Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Αλαγονίας θα εξυπηρετούνται από τον κάτω δρόμο των παλιών Φυτωρίων του Δασαρχείου, ό οποίος όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι είναι σε αρκετά σημεία έτοιμος να καταρρεύσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στην ανάπτυξη της περιοχής το ασυντήρητο και πολλές φορές επικίνδυνο οδικό δίκτυο είναι η καταγγελία που έκανε στην ΕΡΤ Καλαμάτας επιχειρηματίας της περιοχής. «Με την παραμικρή κακοκαιρία πελάτες μας που σκόπευαν να έρθουν μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να ανέβουν στο χωριό».

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με παρέμβαση του τότε Αν. Υπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση έχει εξασφαλιστεί το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιοχής και τριών ακόμα εκατομμυρίων που αφορά βελτίωση της επαρχιακής οδού Καλαμάτας -Σπάρτης  μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Ο Πρόεδρος της Αλαγονίας Τάσος Ροβολής δήλωσε στην ΕΡΤ: «Είμαστε μόνοι μας. Οι πρόεδροι και κάτοικοι καθόμαστε από το πρωί και ενημερώνουμε τον κόσμο για το δρόμο. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ζητάμε χρόνια να θωρακιστούν οι δρόμοι από κατολισθήσεις και άλλα προβλήματα και να μπορούν με ασφάλεια να έρχονται οι κάτοικοι στα χωριά τους. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Αισθανόμαστε πως είμαστε μόνοι μας».

Ο Πρόεδρος των Πηγών Αποστόλης Μαρκόπουλος δήλωσε: «Δυστυχώς τα χωριά μας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει και στο Δήμο και στην Περιφέρεια να παρέμβει αλλά δεν έχουμε δει τίποτα μέχρι τώρα. Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάσταση αυτή στα χωριά μας και δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα άλλο».

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • (περισσότερα)

    Πείτε τη γνώμη σας!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.