ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ του Νέδωντα από τη Μαραθόλακα

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Ανοιχτή πληγή παραμένει ο σκουπιδότοπος στη Μαραθόλακα όχι μόνο για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, αλλά και για τον ποταμό Νέδοντα, ο οποίος διασχίζει την Καλαμάτα και εκβάλει στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Όπως διακρίνεται στις εικόνες, χιλιάδες τόνοι βρόχινου νερού παρασύρουν πάσης λογής σκουπίδια και στραγγίσματα από τη Μαραθόλακα και μέσω του ρέματος στους Πέντε Δρόμους καταλήγουν στην κοίτη του Νέδωντα. Το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο σημείο βρίσκουν διαφυγή για την κοίτη σημαντικές ποσότητες από βρόχινα νερά κάθε χρόνο δείχνει το πόσο ακατάλληλο είναι το σημείο για τη λειτουργία σκουπιδότοπου.

Οι καταγγελίες από κατοίκους, φορείς και παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη λειτουργία της Μαραθόλακας δεν έχουν σταθεί ικανές για την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Αξίζει να αναφερθεί πως με πρωτοβουλία του Επικεφαλής της Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» Μανόλη Μάκαρη είχαν γίνει χημικές αναλύσεις σε δείγματα από τα στραγγίδια της χωματερής τα οποία από το συγκεκριμένο ρέμα καταλήγουν στο Νέδωντα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα δείγματα ήταν υψηλού ρυπαντικού φορτίου. Στην τότε ανακοίνωση αναφερόταν:

«Η ύπαρξη υψηλού ρυπαντικού φορτίου αποδείχτηκε στα δείγματα ύδατος που ελήφθησαν από το ρυάκι  στο πρανές της Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης στο ύψος των Πέντε Δρόμων, προερχόμενο από τα στραγγίσματα που παράγονται στην περιοχή διαχείρισης των απορριμμάτων της Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα.
Συγκεκριμένα, τόσο η χημική όσο και η μικροβιολογική ανάλυση -οι οποίες και επισυνάπτονται- ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το μέγεθος της προκαλούμενης ρύπανσης, αφού όλοι οι δείκτες ρύπανσης που εξετάστηκαν (Αγωγιμότητα,TSS, COD, BOD, φώσφορος, ολικό άζωτο, κολοβακτηρίδια) ήταν αρκετές φορές πάνω από τα όρια που προβλέπει η Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997) για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων».

Το πλήρες μέγεθος της οικολογικής επιβάρυνσης της περιοχής οφείλουν να αποτυπώσουν οι αρμόδιες αρχές δεδομένου ότι ο σκουπιδότοπος εκεί λειτουργεί και με πολλά προβλήματα μάλιστα περισσότερο από δέκα χρόνια. Φυσικά ο Δήμος οφείλει άμεσα να μαζέψει τα σκουπίδια από το ρέμα πριν καταλήξουν στο Νέδωντα.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • (περισσότερα)

    Πείτε τη γνώμη σας!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.