Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ – Η ψήφος εμπιστοσύνης και τα έξι πρόσωπα κλειδιά

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Καθώς το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο αποτελεί πλέον πραγματικότητα με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται πλέον στο Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσει την Τρίτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία, όπως θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των «151».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους.

Η αριθμητική και οι έξι πρόθυμοι για την ψήφο εμπιστοσύνης

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει σε ακόμη έξι πρόσωπα.

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Στους σίγουρους προστέθηκε το πρωί της Δευτέρας και η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει τη θητείας της.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς να έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του.

Οι δύο τελευταίοι αναμένεται, μάλιστα, να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ αφενός λόγω της παραμονής τους στην κυβέρνηση, αφετέρου λόγω της θετικής ψήφου που θα της δώσουν.

Ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι είναι τα δύο πρόσωπα που συμπληρώνουν τον αριθμό των 151 ψήφων.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

(περισσότερα)

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.